Mobilfritt högstadie: Två elever lämnade in telefonen

Som enda högstadieskola i Piteå införde Christinaskolan mobilfria dagar i höstas. Tidigare i veckan uppmanades vårdnadshavare att prata med sina barn, då bara två elever i en klass lämnat in sina telefoner.

I november blev Christinaskolan som enda högstadieskola i Piteå kommun mobilfri. I ett mejl uppmanas nu vårdnadshavare prata med barnen, då enbart två mobiler lämnades in under en skoldag.

I november blev Christinaskolan som enda högstadieskola i Piteå kommun mobilfri. I ett mejl uppmanas nu vårdnadshavare prata med barnen, då enbart två mobiler lämnades in under en skoldag.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2021-04-17 20:00

När Niclas Lyckander tillträdde som ny rektor på Christinaskolan var beslutet att ha en mobilfri skola sjösatt.

– Man hade kommit igång med rutinerna och enligt min synvinkel har allt gått över förväntan. Men visst har jag fått en del frågor från elever där det hörs att de hoppas att jag ska tycka annorlunda, säger rektorn som förstår att frågan om mobiltelefoner är en viktig fråga för högstadieeleverna.

– Sedan använder vissa elever telefonen som ett verktyg, till exempel för att scanna och översätta texter men det löser vi.

I slutet av vårterminen kommer skolan att göra en utvärdering genom en digital enkät.

– Genom skolans parlament kommer både elever och lärare vara involverade. Samtidigt tar all förändring tid och än så länge har vi bara haft mobilfri skola i fem månader. Från sjuorna, som är vana med mobilfria skoldagar från mellanstadiet, är det betydligt tystare än från niorna, som i mycket större utsträckning är negativa.

Niclas Lyckander konstaterar att för att kunna göra en riktig utvärdering behöver det kanske gå längre tid än drygt en termin.

Tidigare i veckan gick ett mejl ut till vårdnadshavare för en klass på Christinaskolan. Den dagen hade två elever lämnat in sina telefoner och mentorn uppmanade föräldrarna att prata med sina barn. 

– Jag har ingen kännedom om några direkta problem, att elever i större utsträckning låter bli att lämna in sina telefoner. Men det finns såklart variationer i allt. Det vi ser överlag är att det blivit mer aktivitet på rasterna. Eleverna spelar biljard, pingis och sällskapsspel. Eleverna själva tycker att kränkningar genom att man blir filmad av någon annan elev har minskat. Lärarna slipper också tjafsa om att man ska lämna in telefonen i början av varje lektion.

Processen att göra högstadiet mobilfritt påbörjades för flera år sedan. Dåvarande rektorn Mona Marklund berättade att en av anledningarna till beslutet var att lärarna märkte att mobilerna tog allt större plats i skolan, speciellt i lektionssalarna.

Praktiskt går det till så att eleverna antingen lämnar telefonen hemma eller lämnar in den på första lektionen. Mobilerna förvaras i ett låst skåp i ett låst rum och eleverna får tillbaka dem efter dagens sista lektion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!