Mobilen osäker i fjällen

Juli och augusti är högsäsong för olika barmarksaktiviteter i fjällen, och därmed även för Fjällräddningen. Många besökare är oerfarna. En trend är att förlita sig på att navigera och larma med mobiltelefonen. Det kan bli ödesdigert.

PITEÅ2013-07-23 13:18

Uppemot en halv miljon besöker fjällvärlden varje sommar. Främst är det traditionell fjällvandring som lockar flest, men andelen utövare av extremsporter såsom mountainbike och klättring ökar.

Oavsett vilken aktivitet man väljer är det viktigt att kunna navigera säkert i fjällmiljön.

Dålig täckning

För många har det blivit en trend att navigera via mobiltelefonen, men det har sina risker. Täckningen är ännu inte av den kvalitet att det med säkerhet går att förlita sig på informationen.

När den uteblir, ja, då används mobilen istället till att larma fjällräddningen.

– Sommarfjällen erbjuder en storslagen naturupplevelse och det är glädjande att fjällen lockar allt fler nya besökare året runt. Men det är viktigt att man inte ger sig iväg utan tillräckliga kunskaper, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Wikberg anser att mobiltelefonerna kan ge en falsk trygghet, främst när det gäller yngre fjällbesökare.

– Stora områden saknar helt mobiltäckning, vilket gör att man varken kan navigera eller kommunicera med en vanlig mobiltelefon. Den trygga fjällvistelsens ABC är kunskaper, förberedelser och rätt utrustning säger han.

Sex råd för vistelse i sommarfjällen

Välj rätt utrustning – gärna lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

Meddela färdväg och beräknad ankomst. Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

Anpassa fjällturen efter vädret. Det kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion eller webben. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

Följ markerade leder. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

Ta med aktuell karta och kompass. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

Rådfråga erfarna människor som ofta vistas i fjällen. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!