Många som bor i inlandskommunerna har långt till sjukvården. För att underlätta uppföljningsvård och minska avstånden satsar Region Norrbotten nu på en mobil sjukvårdsmottagning i form av en specialutrustad skåpbil.
– Det är fattat ett politiskt beslut om att vården ska bli mer tillgänglig även för dem som bor i glesbygden. Då beslutades att man ska upprätta filialer på ett antal orter, säger projektledare Grethe Gabrielsson.
– Kravet på verksamheten är att den ska bedrivas minst en dag varannan vecka. Att då hyra fem separata lokaler som ska utrustas, bemannas och städas, det blir väldigt dyrt. Därför började vi prata om en mobil enhet.
Den rullande mottagningen ska tas i bruk i början på september och kommer att pendla mellan Glommersträsk, Moskosel, Slagnäs, Laisvall och Långträsk.
– Vi kommer att vara en halv dag per vecka på varje ort och kommer att utgå från Arvidsjaurs hälsocentral. På så sätt blir det så nära som möjligt mellan de olika orterna, säger Grethe Gabrielsson.
Den ombyggda bilen ska utrustas för att ta emot patienter och tillhandahålla den teknik som behövs för att bedriva modern sjukvård. Blodprover ska kunna tas i bilen och blodtryck ska kunna testas. Allmänna hälsokontroller ska kunna utföras och sprutor kunna ges på plats i bilen. Tanken är att mottagningen även ska kunna erbjuda vaccinering, något som får ytterligare aktualitet i och med covid-19.
– I vaccinationstider blir bilen en tillgång. Det gäller ju all typ av vaccinering. Influensan kommer ju varje höst. När det gäller ett eventuellt vaccin mot covid-19 är bilen tänkt att användas i vaccineringsinsatsen, säger Grethe Gabrielsson.
Då bilen lätt kan flyttas öppnas även möjligheter för hembesök. Funktionshindrade ska kunna få sina vårduppföljningar tillgodosedda i hemmet. Riskgrupper som nu isoleras till följd av covid-19 ska också kunna besökas i sina hem.
– När riskgrupperna manas att stanna hemma på grund av smittrisken kan vi besöka dem i hemmet. Det kommer att finnas skyddsutrustning i bilen. På så sätt kan vi hjälpa människor i hemmet om de inte kan gå ut.
Helene Mikko, verksamhetschef vid Hällans vårdcentral och delägare i projektet, är förväntansfull.
– Förhoppningen är att vi ska komma närmare våra patienter, att det ska bli närsjukvård på riktigt. Vi är glada att kunna erbjuda en utökad service till dem som bor långt från oss, säger hon.