Mobil psykakut ska gynna patienter och avlasta ambulans

En mobil psykakut gör att personal inom psykiatrin kan svara på SOS-larm och möta patienter i hemmet. Förhoppningen är att både gynna patienter och kunna avlasta ambulanspersonal.

I ett nytt projekt ska mobila psykakuter göra det möjligt för kvalificerad personal inom psykiatrin att svara på SOS-larm och besöka vårdbehövande i deras hem. Sofi Enström och Sofia Nilsson arbetar med projektet.

I ett nytt projekt ska mobila psykakuter göra det möjligt för kvalificerad personal inom psykiatrin att svara på SOS-larm och besöka vårdbehövande i deras hem. Sofi Enström och Sofia Nilsson arbetar med projektet.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-06-01 19:00

Många larm som inkommer till SOS har kopplingar till psykisk ohälsa. Därför lanseras nu en mobil psykakut i Piteå som med egna bilar och egen personal ska kunna tillkallas när en patient behöver psykiatrisk hjälp i hemmet. Satsningen är en del av ett projekt inom prehospital akutpsykiatri och som syftar till att skapa flexibla resurser för snabba insatser i psykvården.

– När ett SOS-larm kodas som psykisk ohälsa är tanken att vi ska kunna åka ut till platsen och hjälpa till. Vi kommer att ha en radio där vi kan prata med både ambulans och polis. Målet är nu att starta upp sådana här akut-team i Piteå, Sunderbyn och Gällivare, säger Sofi Enström, projektledare.

undefined
Sofi Enström är projektledare för den nya satsning på mobil akutpsykiatri i Norrbotten. Genom att finnas tillgängliga ska satsningen också frigöra resurser inom länets ambulanser.
undefined
Genom att hålla kontakt med ambulans och personal kan personal inom psykiatrin tillkallas under kvällar och helger.

Sofi Enström och Sofia Nilsson arbetar just nu med att bygga upp den mobila psykakuten i Piteå. Totalt ska sex tjänster tillsättas för arbetet och verksamheten kommer främst att bedrivas under kvällstid och helger.

– Det är under dessa tider vi ser det största behovet. Just nu bemannar vi klockan 16 - 24 under fredag till söndag. Det tillkommer också tre fasta tjänster nu under sommaren, så vi hoppas kunna utöka bemanningen, säger Sofia Nilsson.

Målet är att satsningen ska ge fördelar i både tillgänglighet och patienttrygghet.

– Vi ser att det finns ett behov av tillgänglighet och att kunna möta patienter i deras hem. Det kan handla om suicidrisk, psykoser, ångest och självskador. Med denna typ av verksamhet så kan vi möta dem i hemmet. Det möjliggör både omhändertagande när det behövs men det underlättar också för uppföljning och med att ge fortsatt hjälp, säger Sofi Enström.

Utöver att kunna bidra till adekvat bemötande av psykiatripatienter hoppas Sofi Enström och Sofia Nilsson också att satsningen ska kunna frigöra resurser inom ambulansen.

– Om ambulanspersonal på plats bedömer att det inte finns något behov av fysisk vård kan vi istället ta över och prata med patienten. Det gör ju också att vi kan frigöra ambulanspersonal som kanske måste åka på andra larm.

Den mobila psykakuten kommer att byggas ut under sommaren och projektet sträcker sig till årsskiftet. Förhoppningen hos Sofi Enström och Sofia Nilsson är däremot på en permanent mobil psykakut i regionen.

– Vi jobbar för att det här ska bli en permanent lösning som ska finnas kvar, säger Sofia Nilsson.

undefined
Den mobila psykakuten kommer att innefatta sex tjänster. Projektet sträcker sig fram till årsskiftet men Sofi Enström och Sofia Nilsson hoppas att lösningen ska kunna bli permanent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!