När resultaten nu är klara visar det sig att Fastighets- och servicekontorets siffror rörande mobbning och trakasserier är dystra. Av de 267 personer som svarat på enkäten har 31 personer sett mobbning och trakasserier på arbetet och 16 personer anser att de själva är utsatta.
- Vi tar det här på allra största allvar, säger Jan Ställ, chef för Fastighets- och servicekontoret.
- Vi har gjort en hel del åtgärder sedan förra enkäten, utbildat personalen om mobbning och kränkning på arbetsplatsen, förbättrat rutinen för mobbning och trakasserier i vårt systematiska arbetsmiljöarbete, utbildat skyddsombud, arbetsledare och personalansvariga i konflikthanteringar och tagit upp frågan på arbetsplatsträffar, berättar Ställ.
- Vi kommer även att ta hjälp av Pitehälsan men har inte hunnit det ännu, säger Jan Ställ.
Vad ökningen består i kan inte Ställ svara på.
- Jag vet inte, det är det vi måste analysera tillsammans med Pitehälsan, säger han.
I Arbete och hälsa-enkäten går det inte att se var i organisationen som man upplever mobbning och trakasserier.
- Det är påbörjat ett bra arbete men det är så svårt när man inte vet var problemet finns, säger Dennis Lundgren, skyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Majoriteten av de anställda inom Fastighets- och servicekontoret tillhör Kommunal.
- Vad jag vet är det ingen av våra medlemmar i dag som upplever sig mobbad men det är inte säkert att det stämmer, jag vet ju inte allt, säger Dennis Lundgren.
- Det är ju en bra grej i och för sig men det är ju inte bra att fler känner sig mobbade, säger han.
Några övergripande siffror för hela kommunen finns inte än att presentera. 2005 hade dock åtta procent iakttagit mobbning och trakasserier och en till två procent var själva utsatta.
- Det här är inget kommunövergripande problem, säger Jenny Axelsson som ansvarar för Pitesund.
Arbete och hälsa-enkäten har två delar, en som behandlar livsstil och hälsa och den andra tar upp frågor om den psykosociala arbetsmiljön.