Mobbning anmäldes inte

En lågstadieelev har under skoltid blivit utsatt för kränkande behandlingar som knuffar, slag och nedsättande ord. Barn- och elevombudet kritiserar Piteå kommun och begär åtgärder.

En lågstadieelev i Piteå har blivit utsatt för kränkningar i form av knuffar och slag.

En lågstadieelev i Piteå har blivit utsatt för kränkningar i form av knuffar och slag.

Foto:

PITEÅ2019-09-12 22:30

Anmälan om de kränkande behandlingarna inkom till Barn- och elevombudet i maj 2019. I den gick att läsa att barnet vid upprepade tillfällen blivit utsatt för fysiska och verbala kränkningar av andra elever under ett läsår.

Anmälaren ansåg också att eleven blivit utsatt av skolpersonal genom att hen blivit tillsagd att lämna andra elever i fred.

Anmälaren har vid flera tillfällen varit i kontakt med skolan och påtalat problemen, men de kränkande behandlingarna har inte upphört.

Huvudmannen, Piteå kommun, medger att eleven blivit utsatt vid ett flertal tillfällen dock inte av skolpersonal.

Endast en del av händelserna har blivit anmälda till rektor som i sin tur gått vidare till kommunen. Enligt skollagen ska personal på en skola som får kännedom om att en elev har varit eller känt sig utsatt för kränkande behandling, anmäla detta till rektor. Rektorn är i sin tur skyldig att anmäla till huvudmannen som i detta fall är Piteå kommun.

– Vi har brustit och inte anmält alla händelser, säger Elice Ökvist, för- och grundskolechef.

Barn- och elevombudet ifrågasätter inte elevens utsatthet vid de anmälda händelserna, men finner inte att skolpersonalen skulle ha kränkt eleven.

Beo finner det däremot bevisat att eleven blivit knuffad, slagen och kallad nedsättande ord av andra elever vid åtta tillfällen. Vissa åtgärder är gjorda för att skydda den utsatta eleven, bland annat har skolan ändrat placeringen vid kösituationer, ändrat gruppindelning, utökat personaltätheten och involverat elevhälsoteamet.

Beo förelägger kommunen att senast den 5 december i år vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandlingar uppfylls. I detta ingår att se till att personal anmäler uppgifter om upplevd kränkande behandling till rektor.

– Under de senste året har regelverk och rutiner följts av personalen. Det är tidigare år som personalen brustit i rapporteringen, säger Ökvist.

– Vi har satt oss ner och börjat diskutera vilka åtgärder vi ska vidta så att personalen följer våra rutiner och rapporterar till rektor. Vad vi ska göra behöver jag prata med berörd rektor om.

Beo framhåller att åtgärder som görs på skolan måste leda till att kränkningarna upphör. Barn- och elevombudet anser inte att det finns tillräckliga förutsättningar för skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!