Under bara lite drygt ett års tid har 21 jämtländska mjölkbönder valt bort Arla för Norrmejerier – med de mjölkbönder som var med sedan tidigare är de nu 31 till antalet.
Varför väljer dom er istället, handlar det om att ni ger ett bättre mjölkpris?
– Det har inte varit primärt, utan de har gått över också när vi haft ett något lägre pris än Arla, i år var det exempelvis så. Men dom säger att dom väljer med hjärtat, att dom väljer Norrländskt. Och dom tycker att dom får mer inflytande i sin ägardel. Att dom kommer närmare besluten, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier till PT.
Hon menar att det har varit "mycket prat om hjärtat" i Jämtland den senaste tiden.
Är det fler mjölkbönder som är på väg att gå över till er?
– Man ansöker ju om utträde ur Arla innan sista augusti, så de har fortfarande lång tid på sig att fundera. Vi vet inte om någon fler är på gång hit förens i september, säger Mariann Holmberg.
Norrmejerier är Sveriges nordligaste mejeriförening och ägs av mjölkbönder i Norrbottens, Västerbottens och delar Västernorrlands och Jämtlands län. Man förädlar mjölken på mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost.
– I dagsläget har vi 381 bönder som levererar mjölk och lite drygt 400 som är medlemmar, säger Mariann Holmberg.
2017 var ett riktigt bra år för Norrmejerier med en omsättningsökning på 100 miljoner kronor. Ersättningen för mjölken har också höjts i flera steg. Framgångarna är kopplade till ett stort intresse för de norrländska mejeriprodukterna i affärerna.
Arla ägs tillsammans av 11 200 mjölkbönder i Sverige och norra Europa. Antalet mjölkbönder i Sverige är 2 972, av de 120 verksamma mjölkbönderna i Jämtland är cirka 90 medlemmar i Arla.
– Det som hänt nu är att ägare väljer att lämna kooperativet och det kan inte vi ha några synpunkter på, men ägarna i Jämtland är jätteviktiga för oss, säger Erik Bratthall, presschef Arla Sverige till PT.
Han menar att mjölkbönderna delar på både kostnader och intäkter i kooperativet. Det görs också satsningar i Jämtland:
– För att stärka de lokala produkterna från Jämtland har vi investerat i vårt mejeri i Östersund. Av den jämtländska mjölken så gör vi jämtländsk hushållsost som vi säljer över hela landet och jämtländsk mjölk som vi säljer i norr.