Missvisande enkät bakom larmrapport

OLIKA UPPGIFTER. Tusentals hörselskadade elever får inget stöd i skolan eftersom kommunerna inte känner till dem. Det avslöjas i årsrapporten från Hörselskadades Riksförbund, HRF, som publicerades i veckan. Men den alarmerande statistiken bygger på uppgifter som lämnats på olika grunder.

Piteå2006-05-08 00:00
Siffrorna kommer från en enkät från HRF som skickats till samtliga kommuner i Sverige. Där jämförs antalet registrerade barn i åldrarna 6-20 år hos landstingens hörselvård med hur många som kommunerna känner till. Mörkertalet visar sig vara enormt. Över 3 000 elever har "fallit mellan stolarna" i Sverige.

Enligt hörselvården finns det 329 hörselskadade barn i Norrbotten. Endast 187 av de hörselskadade eleverna, eller 56,8 procent, är kända för kommunerna. Älvsbyn, Kalix och Kiruna har dock inte svarat på enkäten.

Osynliga barn

Piteå kommun känner till 43 hörselskadade elever. Enligt hörselvården på landstinget är siffran 62. 19 barn har alltså blivit "osynliga".

- Det är skrämmande, säger Ronnie Nordqvist, vice ordförande i Norrbottensdistriktet för Hörselskadades Riksförbund.

Han tror att en av orsakerna är att det finns för täta skott mellan landstinget och kommunerna.

- Man tycker att två myndigheter borde kunna kommunicera med varandra.

"Något som inte stämmer"

Men Bertil Mannesson (bilden), sektionsledare för den pedagogiska hörselvården i Norrbotten, ställer sig helt oförstående till siffrorna.

- Håret reste sig på mig när jag såg resultatet. Hur är det möjligt tänkte jag. Varje barn som kommer till hörselvården överförs till kommunen. Det är något som inte stämmer.

Han tycker att enkätundersökningens resultat ser underliga ut över hela landet. Enligt den är det bara kommunerna i Blekinge län som känner till alla hörselskadade barn. PT kan bara relatera till Piteå kommuns siffror.

- Det känns jätteorättvist mot Piteå. Vi har ett mycket bra samarbete, säger Bertil Mannesson.

- Samtliga barn är överförda, jag vill inte hålla med om att samarbetet skulle vara dåligt. Nu verkar det antingen som att landstinget struntar i att meddela om barnen eller att kommunerna inte tar emot dem.

Elever faller bort

Det förefaller som om de avvikande siffrorna beror på att enkätfrågan uppfattats på olika sätt av landstingen och kommunerna.

Bertil Mannesson förklarar att han som svar räknat upp alla hörselskadade barn, oavsett grad av hörselnedsättning. Men kommunerna har enligt enkäten bara räknat de hörselskadade elever som är integrerade i vanliga skolklasser. Därmed faller elever som går regional hörselklass på Solanderskolan i Öjebyn och de som går specialgymnasier söderut bort från statistiken. Enkätsammanställningen blir på så sätt missvisande.

Hörselvårdens kontaktperson i Piteå, den ambulerande hörselläraren Kristina Jonsson. Hennes siffra på hörselskadade barn överensstämmer med Bertil Mannessons.

- Jag förstår att det blir en larmrapport, men jag tror inte att glappet finns i Piteå. De som vill får det stöd de behöver, men alla elever vill inte ha särskilt stöd för sin hörselnedsättning i skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om