Misstänkte mordbrännaren hittad död i häktet

Mannen som misstänks för mordbrand i Öjebyn är död. Trots att hela rättsväsendet visste att han mådde dåligt brast bevakningen i häktet och han kunde ta sitt eget liv. Kriminalvårdschefen VO Luleå Mårten Andersson ser det som ett misslyckande.

I en cell på häktet i Luleå begick den misstänkte mordbrännaren från Öjebyn självmord. Trots att rättsväsendet visste att han mådde dåligt brast övervakningen.

I en cell på häktet i Luleå begick den misstänkte mordbrännaren från Öjebyn självmord. Trots att rättsväsendet visste att han mådde dåligt brast övervakningen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Piteå2023-12-07 19:00

Mannen i 60-årsåldern grips efter att det brunnit i hans lägenhet i Öjebyn den 19 november. Polisen misstänker omgående att branden är anlagd och den drabbade lägenheten blir svårt brandskadad.

Några dagar senare häktas mannen för mordbrand av Luleå tingsrätt. Under häktesförhandlingarna kommer det fram att mannen mått dåligt en längre tid. 

undefined
Håkan Kjellgren, som försvarade den mordbrandsmisstänkte mannen, tyckte att han skulle släppas på fri fot. (Arkivbild)

Hans försvarare Håkan Kjellgren, Kaiding advokatbyrå, bestrider häktningsskälen och menar att hans klient ska släppas på fri fot. 

– Han har ingen brottslig historik sedan tidigare. Vid den aktuella gärningen mår han dåligt, men det finns inte anledning att tro att han ska begå fler brott och det saknas därför skäl för häktning, säger Kjellgren under förhandlingarna. 

undefined
Mannens lägenhet blev svårt brandskadad och polisen misstänkte omgående att den var anlagd. (Arkivbild)

Mannen själv får också tillfälle att yttra sig i rättssalen.

– Den aktuella kvällen mår jag inte bra, annars hade det aldrig hänt. Jag kommer inte att begå fler brott, säger han.

Åklagaren Jenny Örn, jouråklagare vid tillfället, är med på länk från Östersund. Hon yrkar på att mannen ska häktas.

– Han begår den aktuella gärningen i ett tillstånd där han mår dåligt och utifrån det finns det risk för att han begår nya brott för att fullfölja det han påbörjat, säger Örn.

undefined
Luleå tingsrätt häktade mannen för mordbranden i Öjebyn.

Luleå tingsrätt går på åklagarens linje och mannen förs till häktet i Luleå. Trots att hela rättsväsendet – åklagare, tingsrätt och häkte – är väl medvetna om mannens dåliga mående är bevakningen av honom bristfällig. Den 28 november hittas han död i sin cell och dödsorsaken är självmord.

Mårten Andersson, kriminalvårdschef för verksamhetsområde Luleå där även Haparanda ingår, är förtegen.

– Jag kan inte prata om ett specifikt fall gällande en specifik person. Generellt kan jag säga att om det skulle vara någon som mår dåligt på häktet så har vi ett suicidpreventivt arbete och jobbar med checklistor och riskanalyser på alla klienter som kommer till oss och under tiden de är hos oss, säger han.

undefined
Mårten Andersson, kriminalvårdschef VO Luleå, är förtegen. "Jag kan bara beklaga det som inträffat", säger han. (Arkivbild)

På häktet i Luleå är självmord ytterst ovanligt, men Mårten Andersson bekräftar att man har haft ett suicid i närtid.

– Jag kan bara beklaga det som inträffat. Nu blir det en polisutredning och parallellt med detta gör vi en egen internutredning. Samtidigt tittar vi självklart på om det är någonstans vi brustit som kan åtgärdas på en gång, säger kriminalvårdschefen.

Rutinerna på häktet verkar glasklara. När en brottsmisstänkt blir inskriven på häktet görs en riksbedömning och utifrån den styrs övervakningen.

– Vi kan ha sekundbevakning vilket innebär att vi sitter och tittar på klienten fysiskt, inte via skärm. Sedan finns det andra intervaller – exempelvis fyra gånger i timmen eller en gång per timme, men det är helt beroende på vad det är för bedömning och varför vi har den tillsynen, säger Mårten Andersson.

Är det ett misslyckande?

– Ja, vi vill inte att någon ska skadas eller må sämre när det är häktade. Skulle det inträffa är det absolut ett misslyckande, säger han.

Vem är högst ansvarig? 

– Jag är ju kriminalvårdschef för verksamhetsområde Luleå så jag har väl ett ansvar för det. Sedan beror det på vad utredningen kommer fram, säger Mårten Andersson.

Är du självkritisk?

– Det är klart att vi utreder och ser vad det är. Jag vill ju inte att någon ska skada sig alls på vårat ställe vare sig via fullbordad suicid eller skada sig själv på annat sätt eller må dåligt, säger Mårten Andersson.

Mår du dåligt?

Självmordslinjen är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. 

Du når oss på telefon 90101 och på chatt. 

Vi har öppet dygnet runt, varje dag.

Ibland kan det vara svårt att komma fram. Då tipsar vi gärna om andra bra stödverksamheter som jourhavande medmänniska som nås på 08-702 16 80.

Vid akut självmordsrisk bör du alltid ringa 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!