Förra veckan kom det in rapporter till Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) om algblomning i Norrbottens och Västernorrlands län. Inga prover är tagna men de bedömer att det sannolikt är cyanobakterier (så kallade blågröna alger) som blommar och uppmanar allmänheten att undvika kontakt med algerna.
Luleå kommun har fått flera samtal från allmänheten om misstänkt algblomning i Sunderbyn, däribland en person som blivit sjuk efter badet.
I Piteå har dock inga rapporter om misstänkt algblomning inkommit.
– Nej, ingenting i år men ifjol hade vi ett misstänkt fall nedanför Strömbackastrand men det var mest troligt pollen, säger Lisa Karlström, miljöinspektör på Piteå kommun.
Under de sju år hon jobbat som miljöinspektör har inga algblomningar rapporterats i Piteå.
– Om vi misstänker algblomning så tar vi prov men det verkar vara ganska lugnt här i Piteå. Kommunmedborgarna brukar vara duktiga på att meddela om de ser något misstänkt och det sprider sig inte från Luleå, säger hon.
Enligt Havs- och vattenmyndigheten är algblomning i grunden en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men övergödning och kanske även överfiske av våra hav och sjöar har lett till allt kraftigare algblomningar.
Förra veckan togs det första vattenprovet av två per sommar vid Piteå kommuns 24 badplatser och alla hade tjänligt vatten och ingen algblomning.