Missriktad oro

Många tvekar inför att anmäla sig som donator. Ett av skälen är den oro, eller tvivel om, att man kanske inte är "riktigt död" när organen opereras ut. En oro som dock är missriktad menar Donationsrådet.

Piteå2006-10-14 00:00
Sedan 1988 används begreppet total hjärninfarkt som dödsbegrepp. En människa förklaras död först då hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort på grund av att blodcirkulationen till hjärnan helt har upphört. De allra flesta människor dör dock av att hjärtat stannar först, vilket sedan i sin tur leder till att blodcirkulationen till hjärnan upphör och efter en kort stund inträder den totala hjärninfarkten.

Diagnos av två läkare

Diagnosen total hjärninfarkt ställs med full säkerhet av läkare genom två neurologiska undersökningar med minst två timmars mellanrum. Innan man tar beslut om en eventuell organdonation måste personen i fråga alltid vara dödförklarad. Ibland, när anhöriga känner till patientens vilja att donera, kan frågan om organdonation tas upp av de närstående innan den sjuke avlidit.

Organdonatorer

För att bli aktuell som organdonator måste dock patienten avlida i en total hjärninfarkt medan han eller hon vårdas med respirator på en intensivvårdsavdelning. Endast ett mycket litet antal av alla som dör avlider på detta sätt. Andnings- och cirkulationsuppehållande åtgärder måste enligt svensk lag avbrytas inom 24 timmar efter det att en människa har dödförklarats. Det är under dessa timmar som frågan om organdonation kan tas upp och organen tas till vara. Ett nej till organdonation innebär aldrig fortsatt vård. Patienten är död och om ingen donation ska genomföras ska vården snarast avbrytas.

(Källa: Donationsrådet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om