Missionen – en möjlighet?

Vilka samhällsgrupper behöver hjälp? Hur ska vi hjälpa? Vilka prioriteringar måste vi göra? Vad ska Pitemissionen vara? Det var frågor som ställdes under gårdagens dialog på Kyrkcentrum.

Erfarenhet. Som före detta missbrukare hade Håkan Nylander erfarenhet att dela med sig av.

Erfarenhet. Som före detta missbrukare hade Håkan Nylander erfarenhet att dela med sig av.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-03-15 22:34

Vid nyår tillsattes en projektgrupp för att ta fram underlag för att starta upp en Pitemission. Många hjälpande händer hade samlats på Nygatan 23 för att hjälpa till att formulera var behoven finns. Representanter från kommunen, kyrkorna, Lp-kontakten, Connextions, Länkarna, Ria och allmänheten möttes i ett samtal för att dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi är precis i inledningsfasen, vi bjuder in till det här mötet för att få in så mycket information som möjligt för att se var behoven finns och vilka som kan tänka sig att samarbeta, och så kan vi förhoppningsvis starta en Pitemission under 2017, säger Linda Jele, projektledare.

Någon färdig bild av exakt vad som ska startas färdigställdes väl inte riktigt, men klart är att det finns en hel del utsatta grupper i Piteå som behöver hjälpas.

– Det finns många unga tjejer i Piteå som mår väldigt dåligt och far mycket illa. De som inte är i ett missbruk kommer att hamna i ett om de inte får hjälp. De får sova hemma hos missbrukare och betalar för det på ett sätt som de får bära med sig resten av livet, säger André Bengtsson från Connextions.

Det pratas om de pitebor som måste sova i soprum och trapphus under vintermånaderna, om pitebor i utanförskap och ensamhet som inte har ett socialt sammanhang där de kan vara delaktiga. Eller det faktum att Piteå inte längre har någon ungdomsgård där ungdomar träffas och kan bli sedda. Klart är i alla fall att referensgruppen fick ta del av många idéer och erfarenheter från gruppdiskussionerna.

Håkan Nylander från LP-kontakten har själv varit hemlös missbrukare i Skåne innan han vände sitt liv på rätt köl och han är positiv till en Pitemission som kan fylla i några av de luckor som utsatta människor faller genom. Till exempel att det inte finns något härbärge i Piteå.

– Under min aktiva tid fick man komma dit klockan åtta på kvällen och fick lämna sju på morgonen. Annars fick man hänga i en ockuperad garagebyggnad där alla människor som höll på med droger samlades om kvällarna.

Vad har du för förhoppningar?

– Jag tycker att det har varit ett gott samtal här ikväll. Jag har förhoppningar om att de kan komma igång med det här under nästa år, säger Håkan Nylander.

Vad Pitemissionen till slut blir är osäkert, men att döma av samarbetsviljan och entusiasmen bland deltagarna är möjligheterna stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om