Missing People välkomnar undantag

De hårda reglerna för drönarfotografering kan bli något lättare än befarat. Organisationen Missing People välkomnar undantaget för att söka efter försvunna personer.

Välkomnar. Organisationen Missing People väkomnar undantaget för att söka efter försvunna personer med drönare. (Arkivbild)

Välkomnar. Organisationen Missing People väkomnar undantaget för att söka efter försvunna personer med drönare. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-11-18 19:00

I oktober slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att kameraförsedda drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Det innebär att den som vill fota och filma från luften på platser dit allmänheten har tillträde måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.

Domen har kritiserats av branscher som använder drönare i sin verksamhet och det har varit osäkert vilka som kan få tillstånd.

– Kameraövervakningslagen är restriktiv när det gäller möjligheten att använda kameraövervakning, men det finns syften och villkor som kan göra det lättare att använda drönare, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

I de nya riktlinjer som Datainspektionen har skickat till landets länsstyrelser ges plats för undantag. Störst möjlighet att få tillstånd gäller vid efterforskning av försvunna personer, brandtillsyn och räddningsinsatser. Det betyder att organisationer som Missing People kan få flyga kameradrönare även i fortsättningen.

– En drönare kan vara ett ovärderligt hjälpmedel för oss när vi söker efter försvunna personer. Vi kommer nu att söka tillstånd hos samtliga länsstyrelser, säger Magnus Idebro, ordförande i Missing People, till PT.

Enligt kameraövervakningslagen kan tillstånd även ges för andra syften än att förebygga brott eller olyckor, men i så fall bara om integritetsintrånget kan "reduceras till försumbarhet".

"Sådana syften är exempelvis forskning, inventering och tillsyn av skog, mark och jordbruk, mätning av mark, jordvallar, vattenstånd eller fastigheter, dokumentering av landskap för bland annat byggprojekt eller översikts- och detaljplaner, besiktning och kontroll av byggnader och viss övningsverksamhet, som exempelvis övning av räddningsverksamhet", skriver Datainspektionen.

De som har svårast att få tillstånd är kommersiella aktörer.

– Att använda kameraövervakning för att öka sin försäljning är ytterst begränsat, säger Malin Ricknäs.

Drönardomen har oroat mäklare i Piteå, men Malin Ricknäs menar att det ändå borde gå att fota vissa hus från luften även utan tillstånd – om det går att säkerställa att inte grannfastigheter eller vägar syns.

– Om man håller sig inom tomten som ska fotas så behövs inget tillstånd om man har samtycke från de som är berörda, säger hon.

Datainspektionen listar även förslag på villkor som länsstyrelserna kan använda i tillstånd. Det kan vara att kamerafilmningen ska avbrytas om någon person kommer in i området som filmas eller att kameran endast aktiveras på en höjd då det inte går att identifiera personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om