Missade målet trots 21 miljoner plus

21 miljoner plus. Så ser resultatet ut 2014 för Piteå kommun. Trots det är det inget större jubel hos fullmäktige och ansvariga för den kommunala budgeten. Anledningen är att att tvåprocentsmålet av andelen skatteintäkter och statsbidrag inte nåddes.

Det kommunala bolaget Pite energi redovisar en vinst med 21,6 miljoner för förra året. (Arkivbild)

Det kommunala bolaget Pite energi redovisar en vinst med 21,6 miljoner för förra året. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-03-16 20:23

Piteå kommun och dess bolag fortsätter redovisa svarta siffror i sina bokslut, med något undantag.

När det gäller det kommunala resultatet för nämnder och styrelser redovisas en vinst på 21,2 miljoner kronor för förra året.

Men eftersom det uppsatta målet att nå ett resultat som baseras på två procent av skatteintäkterna och de generella statsbidrag som betalas ut, tutas det inte i några trumpeter.

Dubbelt önskvärt

– Nej, förra året nådde vi knappt en procent. För att ha den nödvändiga fallhöjd vi alltid eftersträvar skulle resultatet ha varit minst det dubbla, säger kommunchef Mats Berg.

– Vi skulle ha behövt ligga på 40-60 miljoner kronor plus för att klara framtida pensionsutbetalningar och investeringar, konstaterar kommunalrådet Helena Stenberg (S),

Även om bokslutet inte nådde uppsatt mål finns ändå en del intressanta siffror att lyfta fram. Inte minst socialnämndens resultat som stannade på minus 800 000 kronor.

Mot bakgrund av att nämnden 2013 visade ett underskott på drygt 14 miljoner är årets siffror anmärkningsvärda.

– Jo, det är en remarkabel förändring, betygsätter kommunchefen.

En stor anledning till resultatförbättringen är den omfattande genomlysning som gjorts, inte minst inom äldreomsorgen som visar på ett överskott med 5,6 miljoner kronor.

– Det är roligt konstatera att nämndens ekonomi i det närmaste är i balans, säger Helena Stenberg som totalt sett gör bedömningen att kommunen uppnår god ekonomisk hushållning.

Även barn- och utbildningsnämnden tillhör gruppen med plusresultat. 2014 landade det på 6,5 miljoner, en knapp miljon sämre än året innan.

Kultur- och fritidsnämnden visar ett minus på drygt 2,4 miljoner kronor. I den summan inkluderas då Studio Acusticum.

Alla plussade

En snabb titt på de kommunala bolagen visar att samtliga visar svarta siffror på sista raden. Pite Energi är också fortfarande loket i gruppen. 21,6 miljoner plus är nästan två miljoner bättre än föregående bokslut.

Piteå näringsfastigheter backar visserligen närmare 7,5 miljoner kronor, men redovisar ändå ett plus på drygt 10,5 miljoner, ungefär samma resultat som fastighetsbolaget Pitebo. För Piteå hamn stannar resultatet på tre miljoner och för renhållningsbolaget Pireva landar det på åtta miljoner kronor.

Det kan tilläggas att samtliga siffror är efter skatt och bokslutsdispositioner.

Det blev en liten debatt när det var dags att besluta om riktlinjerna för budgetarbetet åren 2016 till 2018.

Här yrkade moderata gruppledaren Elisabet Berg på vardagsrationaliseringar inom samtliga verksamheter motsvarande 0,5 procent.

– Jag tycker det känns oroväckande när vi redan nu vet att vi inte kommer att nå budgetmålet två procent, motiverade hon och fick medhåll i sitt yrkande av Majvor Sjölund (C).

Tydligt

Helena Stenberg försvarade kommunstyrelsens förslag med hänvisning till den skarpa skrivningen i riktlinjerna.

– Där framgår det tydligt att om vi ser att vi inte närmar oss målen 2017 får vi sätta ett sparbeting.

Hon fick medhåll av bland andra Åke Forslund (FP).

– Att redan nu införa någon form av sparbeting när verksamheterna gjort bra resultat är att skicka fel signaler, ansåg han.

Sverigedemokraternas Robert Håkansson ansåg att hela ärendet skulle återremitteras eftersom det inte framgår vad kommunens kostnader för mångfaldsarbete ligger på. Samma uppfattning hade Håkansson för övrigt beträffande det kommunala bokslutet.

0911-645 29

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!