När samtalsämnena tryter så kan man alltid ta till vädret. Och man kan konstatera att vädret sällan gör oss nöjda; "det skulle ha varit skönt idag om det inte hade blåst", eller "äntligen lite kyla, men måste det vara så här kallt". Alltid finns det något att klaga på när det gäller vädret.
Hygglig sommar
2013 kan sammanfattas som ett ganska vanligt väderår. Från januari och framåt hade sörlänningarna en ovanligt lång vinter, medan vi i norr fick en normal vår.
När sedan sommaren anlände så blev den hyggligt varm i hela landet. Då hade vi fortfarande regnsommaren 2012 i färskt minne.
– Norrbottenskusten hade 860 soltimmar juni, juli, augusti och inlandet hade cirka 750. Det är en bra siffra menar Weine Josefsson, klimatolog vid SMHI.
I mitten av november drog sedan stormen Hilde fram och berörde främst Västerbotten, men även Norrbotten drabbades av strömavbrott på flera platser.
Regnrik december
När sedan julmånaden gjorde sitt intåg blev den ovanligt mild med mycket nederbörd – i form av regn och åter regn. De ständiga väderomslagen med ömsom blidväder, ömsom några minusgrader gjorde att akutmottagningarna fylldes av folk med brutna ben och armar.
– I Piteåområdet kom dubbelt så mycket nederbörd än vad som är normalt i december. Det brukar komma runt 40 millimeter, nu kom det 80-100, säger Weine Josefsson.
Rekordlite snö
2014 har sedan börjat mycket snöfattigt i kustregionen. Piteå har för närvarande ett snödjup på ynka åtta centimeter. Minsta snödjupet i januari under åren 1961 till 2012 har varit 12 centimeter vilket inträffade i januari 2007. Med tanke på att det väntas endast sparsamt med nederbörd under resten av månaden, kan värdet för 2014 komma att bli det minsta januarisnödjupet i Piteå på över 50 år.
Brukar det komma mycket snö i februari?
– Nja, februari är oftast en ganska torr månad. Genomsnittsnederbörden ligger på cirka 30 millimeter vid Norrbottenskusten, vilket innebär 30 centimeter snö.