Minskat stöd hotar natthärbärge

Kommunen vill inte betala för ett härbärge med nattbemanning. Nu är det oklart om Piteå församling går vidare med Blomska gården. ”Vi kan inte driva ett härbärge utan personal”, säger kyrkoherde Mats Björk.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-12-04 21:00

Piteå församling har erbjudit sig att driva vinterns natthärbärge i Blomska gården under förutsättning att Piteå kommun finansierar 50 procent av kostnaderna på totalt 880 000 kronor. Men när frågan kom upp på kommunstyrelsen tyckte politikerna att det blev en dyr lösning för tolv platser.

– Räknat på varje bädd och natt är det för hög kostnad. Piteå församling har sin missionstanke och den tycker jag är god. Men vi är inte redo att göra det denna vinter. Vi har tänkt oss ett enklare härbärge, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

Vaktbolag

Kommunstyrelsen kan tänka sig att sponsra med totalt 270 000 kronor. Då ingår bland annat driftkostnaderna på 127 000 kronor samt kostnaden på 39 000 kronor för att anlita ett vaktbolag som patrullerar.

– Dessutom avsätter vi drygt 100 000 kronor i tänkt stöd till någon som är beredd att göra en insats, säger Peter Roslund.

På måndagen ska tjänstemän på Piteå kommun träffa församlingen för att se om de är beredda att driva Blomska gården med ett mindre bidrag.

– Annars kanske det finns andra i civilsamhället som kan göra en insats. Hittar vi ingen lösning har vi några egna tankar på vad vi kan göra i stället. Det blir en enklare variant där vi erbjuder ett varmt rum att sova i. Punkt, säger Roslund.

Omprövning

Eftersom Piteå kommun inte vill bidra med 440 000 kronor vet inte Piteå församling om de kan gå vidare med planerna.

– Vi var beredda att gå in med en större summa och förhoppningen var att kommunen skulle möta oss på samma nivå. Blir det inte så måste vi ompröva vårt åtagande, säger Mats Björk, kyrkoherde på Piteå församling.

Församlingens planering bygger på att härbärget är öppet 21.30 till 06.30 och bemannas hela tiden. Församlingen hade räknat med att anställa fyra personer, två per natt, till en kostnad av 712 000 kronor.

– Vi kan inte driva ett härbärge utan personal och finns det inte ekonomiska resurser blir det svårt. Alternativen är att minska ned öppettiderna och det är det vi måste ha en dialog med kommunen om.

Larmknapp

Peter Roslund tycker att man skulle kunna kunna driva härbärget utan nattpersonal.

– Ett enklare härbärge innebär att det är incheckning ett visst klockslag och utcheckning ett visst klockslag. Under natten ska man inte behöva ha bemanning. Då får ett vaktbolag rondera och sedan kan det finnas en larmknapp om något händer, säger han.

Hemlösa i Piteå

Socialtjänstens kartläggning i maj 2016 visar att det finns cirka 55 personer utan bostad i Piteå kommun. 22 personer är mellan 18 och 24 år. Av dem bor drygt hälften hos kompisar, anhöriga eller är inneboende.

För gruppen 25 år och äldre är det totalt 33 personer som är inneboende eller bor hos föräldrar. En grupp bodde på vandrarhem och en grupp vistades i maj i fängelse, på behandlingshem eller i rättspsykiatrisk vård.

Därutöver finns fattiga EU-migranter som inte alltid har bostad för natten.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om