Minskad rädsla för fartkamerorna
Fartkamerorna har fått oss att lätta på gasen, men i dag sprider de inte lika stor skräck som när de kom för sju år sedan. Bilisterna har lärt sig att hålla sig innanför marginalerna.
I början när fartkamerorna kom saktade folk ner till 70 kilometer i timmen på en 90-väg. I dag vet de att de kan köra både 93, 94 och 95 kilometer i timmen utan att det händer någonting. "Det måste alltid vara en hastighetsöverträdelse på minst fem kilometer i timmen innan kameran registrerar" , säger Ove Lundberg på Vägverkets trafikavdelning i Luleå. (Arkivbild)
Foto: Gunnar Westergren
- Det är ju inte alla fartöverträdelser som blir riktiga rapporter. I början när fartkamerorna kom saktade folk ner till 70 kilometer i timmen på en 90-väg. I dag vet de att de kan köra både 93, 94 och 95 kilometer i timmen utan att det händer någonting. Faktum är att det först är vid 95,1 kilometer i timmen som kameran blixtrar.
Fem procent
Varje dygn passerar exempelvis mellan 5 000 och 7 000 bilar fartkamerorna i Rosvik och enligt statistiken kör drygt fem procent av dem för fort. Under september månad i år blixtrade det dock 140 gånger på vägavsnittet:
- Visst har farkamerorna fått ner hastigheterna på våra vägar och de bästa är att de aldrig sover utan kan ta fartsyndare även på nätterna, men det kommer nog inte att hända så mycket mer med medelhastigheterna framöver, säger Lundberg.
Av de hastighetsöverträdelser som registreras är det bara hälften som leder till böter. De vanligaste orsakerna är att förarna är skymda av regn- eller snöfall, vindrutetorkare eller solreflexer.
Avtal saknas
Inte heller utomnordiska förare kan straffas eftersom det saknas avtal om fortkörningsböter med länder utanför Norden.
I Norrbotten finns i dag drygt 30 hastighetskameror, Västerbotten har ett 60-tal. Bara knappt en bild per kamera och dygn skickas för utredning och bötfällning på Polisens sektion för automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK i Kiruna.
Fyller sitt syfte
Anders Drugge, chef för enheten, menar dock att målet inte är att maximera antalet utfärdade böter utan att just sänka medelhastigheten på vägarna. Han anser att kamerorna fyller sitt syfte även om endast ett fåtal bilister bötfälls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!