Minnesdagen uppmärksammades på Christinaskolan

Det är 76 år sedan fångarna i Auschwitz-Birkenau befriades. Förintelsens minnesdag uppmärksammades på Christinaskolan. "Det är en viktig dag för skolan", säger läraren Håkan Norberg.

"Det är en viktig uppgift som vi har i skolan och samhället i övrigt", säger läraren Håkan Norberg, om att uppmärksamma och undervisa om förintelsen.

"Det är en viktig uppgift som vi har i skolan och samhället i övrigt", säger läraren Håkan Norberg, om att uppmärksamma och undervisa om förintelsen.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2021-01-27 18:20

Under onsdagen uppmärksammades den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, bland annat på Christinaskolan i Piteå.

– Vi har gjort det varje år i sju, åtta år. Vi pausar all verksamhet och arbetar endast med det här temat. Det är en viktig dag för skolan, säger Håkan Norberg, lärare i SO och musik, och fortsätter:

– Det ger lite mer att bryta en hel dag och jobba intensivt med ämnet än att ta en lektion här och där.

De näst intill 300 eleverna får gå igenom temadagen totalt tre gånger under sin tid på skolan, en gång per årskurs. Undervisningen fördjupas under de tre åren. I sjunde klass går man igenom förintelsen och i åttan har eleverna hunnit läsa om statsskick och yttrandefrihetslagar, vilket underlättar för att dra olika paralleller. I nian jobbar man mer ingående eftersom eleverna under höstterminen har läst om Andra världskriget och har tidigare års temadagar i ryggen.

– Det här är ett ämne som är intressant för dem, men det är samtidigt en emotionellt tuff dag.

Ämnen som diskuterades i klassrummen under minnesdagen var exempelvis grupptryck, grupptillhörighet och starka ledare, berättar Håkan Norberg.

– Det handlar mycket om hur vi är mot varandra. Man kan dra paralleller från den tiden till vad som händer i dag. Lär vi verkligen av historien? Det finns många beröringspunkter.

För omkring åtta år sedan togs beslutet att införa temadagen. Kollegiet har besökt bland annat Auschwitz, vilket har gett mycket kunskap och insikt, berättar han.

– Men egentligen började det för många år sedan då vi hade besök av Hédi Frieds syster Livia Fränkel. ”Det är inte så många år kvar tills det inte finns någon kvar som upplevt koncentrationslägren. Nu är det ni som får ta över”, minns jag att hon sa. Det är en viktig uppgift som vi har i skolan och samhället i övrigt.

Skolan har mött ett antal förintelseförnekare genom åren, berättar Håkan Norberg.

– Visst stöter man på det. Skolan är en miniatyr av samhället i övrigt så det skulle vara konstigt om de åsikterna inte poppar upp här också. Det är därför viktigt att stanna upp en sådan här dag och att prata om hur man är mot varandra och hur det kan bli om man behandlar varandra på fel sätt. Det är viktigt att inte glömma och vi måste se till att det inte händer igen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!