Skolminister Lotta Edholm har läst Piteå-Tidningens granskning om de avstängda lärarna. Hon är tydlig med att hon inte kan kommentera enskilda fall, men säger i en kommentar att Sveriges skolor generellt behöver få bättre förutsättningar att hantera svåra fall och säkerställa goda rekryteringar.
– Rektor och arbetsgivare har ett stort ansvar och behöver, utöver registerkontroll, också undersöka lämpligheten genom bland annat intervjuer och referenser innan personen anställs. Det är särskilt viktigt att göra det när det handlar om personer som ska arbeta nära barn, säger Lotta Edholm.
PT har bland annat kunnat avslöja att Piteå kommun anställt en lärare som är dömd för misshandel, hot mot tjänsteman och rattfylleri. Han har även varnats i Lärarnas ansvarsnämnd efter att ha uttalat hot om att våldta en elev om denne börjar i hans klass. Vår granskning visar också att Piteå kommun inte rutinmässigt kontrollerar om lärarna fått varningar i ansvarsnämnden innan de anställs.
Den våldsdömda läraren har nyligen sagt upp sig själv efter att det framkommit att han haft olämpliga kontakter med elever på Snapchat och bland annat skickat en lättklädd bild på sig själv och bjudit hem elever att prova parfymer. Rektorn har inte velat kommentera personalärendet eller vilka referenser han tog, men sa i en kommentar att läraren aldrig fått ett jobb om det synts något i belastningsregistret.
– Finns det inget i belastningsregistret kan jag inte fråga efter det. Då har de rätt att få en anställning om legitimationen och referenserna är bra, sa rektorn till PT.
Den som söker jobb i förskola eller skola ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret där det framgår om personen dömts för sexualbrott, olika barnpornografibrott, mord, dråp, grova former av misshandel, människorov eller grovt rån.
Dagens bestämmelser togs fram för över 20 år sedan och Utbildningsdepartementet har tillsatt en utredare för att se om fler brott ska läggas till i kontrollen.
– Ett stort problem idag är att registerutdragen inte fångar upp personer som är dömda för exempelvis vapenbrott, narkotikabrott, terroristbrott eller vissa våldsbrott. Det är uppenbart att fler brott behöver läggas till och precis därför utreder vi just nu frågan, säger Lotta Edholm.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2025.