– Självklart lyssnar jag på synpunkter, men myndighetsutövning och verkställighet ligger på Trafikverkets bord. Om jag skulle gripa in i enskilda frågor så skulle det nog kunna uppfattas som ministerstyre, säger Tomas Eneroth.
Däremot påtalar han vikten av att ta till sig generella synpunkter och han har också träffat representanter från både rennäringsnämnden och sametinget.
Östra Kikkejaure sameby önskar en mer direkt dialog med infrastrukturdepartementet?
– Huvudlinjen är att dialogen ska ske med Trafikverket eller att uppvakta lokala och regionala politiker. Det är Trafikverkets uppgift att anpassa planeringen efter de synpunkter som kommer in. Det kan handla om bullerskydd, viltövergångar eller rent av justeringar.
– Trafikverket är proffs på det här, men i slutänden är det ändå inte säkert att alla alltid är överens. Många vill ha Norrbotniabanan, men det är oundvikligt att det också kan innebära konsekvenser för en del, säger Tomas Eneroth.
Först i ett skede då Trafikverkets beslut överklagas kan Norrbotniabanans dragning bli en fråga för regeringen.
Samebyn efterlyser också ekonomiska resurser för att kunna verka för sin sak?
– Nja, varken regeringen eller Trafikverket har nog den typen av generella medel. Kanske kan samebyn söka stöd från sametinget eller rennäringsnämnden, säger Tomas Eneroth.