Anläggningen Solvåg har kostat cirka 1,7 miljoner kronor och huvudman är kommunala elbolaget Pite energi.
Förra sommaren drog arbetet igång med att bygga upp forskningsanläggningen som slingrar sig runt på en ramp med plats för 117 dubbelsidiga solcellspaneler.
Totalt räknar Pite energi med att solcellsparken kommer producera cirka 45 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar ungefär fem villor.
Under torsdagen inviges Solvåg och på plats fanns energiminister Ibrahim Baylan, S.
– Jag tror det här forskningsprojektet är väldigt viktigt för att vi ska veta hur vi ska sätta upp anläggningar i framtiden för bästa resultat, säger han.
Under invigningen pratade ministern om en oro över politiska tendenser som han menar pågår över världen.
Samtidigt pratade han om att mycket i samhället går åt rätt håll där det just nu pågår en "energirevolution".
– Förr var det enbart de fossila källorna. Det här är någonting helt nytt, en revolution pågår. Lägg ihop det med att vi har en helt ny utveckling av de digitala näten, så kallade smarta nät och lagringen av el blir allt billigare. Vi ser att hela energisystemet förändras och det är någonting helt nytt, säger han till PT efter invigningen.
Socialdemokraterna skriver på sin hemsida att man vill "modernisera Sverige och ställa om till ett fossilfritt Sverige".
Ibrahim Baylan menar att en forskningsanläggning som Solvåg är centralt för att klara av den uppgiften.
– Absolut. Ser vi på exempelvis transportsektorn krävs det att vi har stora mängder el som vi kan ladda bussar och bilar med. Kommande fem åren kanske det inte behövs för vi har överskott av el som vi exporterar. Men man måste höja blicken och titta framåt, och då blir det här väldigt viktigt.
Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, invigde Solvåg tillsammans med Ibrahim Baylan.
– Det känns jättekul och roligt att så många ville komma och det har lockat stort intresse från branschen, säger han och berättar hur forskningsprojektet kom till:
– Det föddes som en idé att få ihop elproduktion i stadsmiljö tillsammans med människor. Det här är en bra grund för forskning och kunskap som vi ska kunna ta till oss och dela med andra. Här har vi dubbelsidiga solcellspaneler som står i alla vinklar och i olika lutningar mot solen. Vi kommer få fram massa fakta då alla solcellspaneler går att mäta enskilt. Vi har bra förutsättningar för framtiden, säger Anders Ådemo.