Lantmännens skördeprognos i Norrbotten visar låg skörd i tidigt skördad vall och normal i senare skördad vall. Lokalt varierar skörderesultaten mycket. Resultaten från första skörden har varit mycket ojämna, området kring Luleå har hittills varit mer gynnsamt medan Piteå och Överkalix har det tuffare.
Piteå-Tidningen har pratat med Ulla Bergström på Algots gård i Bodsjön och Sara Hortlund på Lillbäckens lantbruk i Lillpite.
Ulla Bergström hoppas att skörd nummer två ska ge ordentligt med gräs för att kompensera för den första, sämre skörden.
– Vi skördar gräs två till tre gånger till korna. Det instabila vädret med skurar från mitten av juni har gjort att skördearbetet dragit ut på tiden vilket kan ge sämre energi- och proteinvärden. Vädret är bondens lotteri, säger hon.
Sara Hortlund berättar att de tar två skördar och som det verkar kommer de att få den skörd de behöver till de 95 mjölkkorna.
– Vi är nyss klara med den första skörden. Vi har haft tur hittills med skördarna under åren och aldrig haft någon kris.
På Lillbäckens lantbruk håller man just nu på att dikesrensa och spola dräneringar på åkrarna.
– Vi hyr in en firma för det arbetet för det är mycket arbetskrävande. I och med att hösten var så blöt måste man tänka mycket på det, säger hon.
I närtid vill Ulla Bergström skörda ett torrare hö till ungdjur, sin-kor och hästar. Då krävs dock sol i tre–fyra dagar för att det ska finnas förutsättningar för god kvalité.
I Norrbotten odlas främst vall till djurfoder, spannmålsarealerna är små.
– Vi hoppas att spannmålen ska utvecklas och ge en god skörd i höst, men det vet vi inte förrän i september–oktober. I Bodsjön fick vi 100 millimeter regn på midsommarafton ifjol, ett lokalt skyfall, vilket förstörde mycket av vårt spannmål på grund av missväxt.
För bönder är det lika ovanligt som lyxigt att ha semester. Men efter en hektisk vår och försommar ser Ulla Bergström fram emot en kort ledighet.
– Vi får se om det finns tid. Vi hade tänkt ta en vecka snart men det beror på om andraskörden måste in just då, funderar hon.
Sara Hortlund tänker inte ha någon semester.
– Vi har inget större behov av det på sommaren utan tar det under vintern. Det här yrket kräver sina uppoffringar och prioriteringar. Årets inkomst beror på skörden, det är kort och intensivt, säger hon.