Mindre risk för cancer i norr

Människor i norra Sverige drabbas mer sällan av cancer i tjocktarm och ändtarm. Detta trots att norrlänningarna har mer av vissa riskfaktorer.

"Vi vet inte exakt vad skillnaden beror på", säger Olle Sjöström, doktorand vid Umeå universitet.

"Vi vet inte exakt vad skillnaden beror på", säger Olle Sjöström, doktorand vid Umeå universitet.

Foto: Lena Manneby

PITEÅ2019-06-03 11:25

Uppgifterna kommer från en ny avhandling vid Umeå universitet.

– Vi vet inte exakt vad skillnaden beror på, men det kan handla om att många i Norrland har levt ett i vissa avseenden hälsosammare liv som delvis kompenserar för vissa andra riskfaktorer, säger Olle Sjöström, doktorand vid Umeå universitet.

I sin avhandling vid Institutionen för strålningsvetenskaper visar Olle Sjöström att risken för kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarm eller ändtarm, är tio procent lägre i norra Sverige än i övriga landet. Skillnaden är störst bland de äldre. I åldersgruppen över 80 år är risken 20 procent lägre i norr än i söder.

Kolorektalcancer anses till stor del bero på livsstil, där rökning, kost, motion och alkohol är viktiga pusselbitar. Tidigare studier har även visat att människor med låg utbildningsnivå eller som lever ensamma löper högre risk att drabbas och dessutom har sämre prognos.

Kolorektalcancer är den fjärde vanligaste formen av cancer i Sverige och den cancerform som orsakar näst flest dödsfall. Tidig upptäckt är viktig för prognosen och diagnosen ställs genom att tarmarna undersöks med koloskopi. Risken att få sjukdomen ökar kraftigt med stigande ålder, de flesta patienter är 70-75 år när de får sin diagnos. Ärftliga faktorer beräknas bidra till 5-25 procent av alla fall av kolorektalcancer.

– Den som har flera nära släktingar som haft cancer i tjock- eller ändtarm bör berätta det för sin läkare så man kan bedöma risken för ärftlighet och eventuellt behov av regelbundna kontroller, säger Olle Sjöström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!