Mindre oro med rätt larm

LARM. Allt fler skaffar inbrottslarm. Funderar man på att köpa ett larm bör man först undersöka uppsjön av märken på marknaden. Försäkringsbolag kan säga nej till ersättning om olyckan är framme och larmet inte är godkänt.

Piteå2006-03-21 00:00
I dag finns mängder av olika inbrottslarm på marknaden. Magnus Rydhult, regionsansvarig på Svenska stöldskyddsföreningen i Norrland, tycker att man ska undersöka företagen som säljer larm noggrant. Dörrknackare är han extra skeptiska till.

- De är oftast duktiga försäljare som spelar på statistik i området och på folks rädsla, säger han.

Han rekommenderar att man ska ta reda på så mycket fakta som möjligt om personen och be att få återkomma innan man köper något eller släpper in dem i huset. Man kan då ringa till SSF och få hjälp att undersöka företaget.

- Man ska aldrig släppa in en okänd person i hemmet. En man i Jämtland släppte in en dörrförsäljare av larm som senare blev misstänkt för inbrott i samma bostad.

Försäkringsbolag

De larm som är testade av SSF i laboratorium och fått certifikat ska, enligt Rydhult, inte skapa något problem hos försäkringsbolag. Han berättar om fall där larmen var inköpta billigt och inte godkända. När villaägarna blev drabbade av inbrott sa försäkringsbolagen nej till ersättning.

- Det ska vara testat och certifierat. Då behöver man aldrig fundera när det gäller försäkringsbolagen, säger han.

Larmefterfrågan har svängt upp och ned enligt Rydhult. Han menar att strömmen av samtal angående inbrottslarm inte sinar men den är jämn.

- Sannolikheten att du eller jag skulle drabbas av inbrott är liten. Grundskydden är att låsenheterna på huset ska vara bra och att man har en bra relation med grannen som kan hålla lite koll, säger Rydhult. Om man är orolig så kan man ringa till oss, någon sakkunnig på orten eller sitt försäkringsbolag och få rekommendationer.

Enligt Brottsförebyggande rådet minskade antalet anmälda bostadsinbrott från 2004 till 2005 med 5 procent i hela landet. I Piteå har början på 2006 varit lugn.

Lugn period

- Det går i skov det här. Vi har haft en lugn period nu, den lugnaste på många år, säger Lennart Hallberg, polisen i Piteå.

En förklaring enligt Hallberg är att ett antal gärningsmän sitter inne. Han menar att polisen har koll på de flesta i Piteå som brukar göra sig skyldiga till inbrott och att det rör sig om ett tjugotal personer i olika åldrar.

Rekommenderar larm

Hallberg betonar att det oftast inte är villor som drabbas av inbrott, men kan rekommendera att folk ska skaffa sig inbrottslarm.

- Folk skaffar det mer och mer. Vi brukar råda till det. Om det är grannar till någon som varit drabbad till exempel. Möts en tjuv av ett larm så är det stressande och de får inte tid att söka efter vad de ska ha. Så det kan vara en bra hjälp för att klara sina värdesaker.

Grannsamverkan är enligt Hallberg också att rekommendera. Han berättar att flera föreningar redan startat i Piteå. Grannsamverkan kan vara att tömma grannens brevlåda eller skotta uppfarten när den är bortrest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om