"Min dyre broder, garvaren vid havet"

KORT RIKSDAGSTID. I serien om historiska riksdagsmän, som nu avslutas, har turen denna gång kommit till fyra personer som antingen hade Piteå som födelse- och verksamhetsort eller som avrundade sitt liv i Pitebygden. Det är Lars Petter Wåhlin, Wictor Joachim Baudin, Henrik Johan Sundström och Gustaf Sundberg.

Piteå2008-03-12 00:00
PITEÅ (PT)h

När garverifabrikören Lars Petter Wåhlin, Piteå, år 1889 i en ålder av 85 år avled " i stilla frid med Gud", som det skrevs i dödsannonsen, kan konstateras att han under sin korta riksdagstid fått vara med om många viktiga och stora frågor.

1853 berättar tidningen Norrbottens Posten att Wåhlin nära enhälligt kallats till ombud för staden vid riksmötet, som representant för borgarståndet. Men bara en kort tid därefter, samma år, avsade sig Wåhlin, riksdagsuppdraget på grund av sjukdom. År 1856 valdesWåhlin på nytt till riksdagsman, men för att bara ett år senare återigen avgå på grund av sjukdom. Han var Piteåborgarnas ombud vid den "långa riksdagen" som räckte från 23 oktober 1856 till den 10 mars 1858. Där en av de viktigaste frågorna gällde ett fullständigt järnvägssystem genom landet. Wåhlin talade för företagets genomförande och påpekade vikten av att få en järnvägssträckning upp genom Norrland.

Drabbades av tyfoidfeber

Under sin riksdagstid var Lars Petter Wåhlin även med om att sanktionera kvinnans myndighetsålder, vilken skulle vara jämförlig med mannens. Han fick även vara med om att avskaffa konventikelplakatet, vilket säkerligen blev till stor personlig glädje eftersom han var mycket god vän med väckelsepredikanten Carl Olof Rosenius, vilket för övrigt kallade Wåhlin för "min dyre broder garvaren vid havet."

Wåhlin var född i Umeå och kom som 19-åring till Piteå där han efter en tid började som sin egen inom garveriyrket. Sedan Wåhlin, som dessutom utsetts till rådman, återvänt från Stockholm var han med att lägga grunden till Piteå stads evangeliska lutherska missionsförening och blev utsedd till EFS provinsombud och förtroendeman för Pite älvdal.

Han var gift med Anna Chatarina Svedberg, dotter till rådmannen och källarmästaren Daniel Svedberg i Piteå. Med henne fick han sju barn, av vilka två dog i unga år.

I riksdagen efterträddes Wåhlin av Piteås borgmästare Wictor Joachim Baudin.

Brunnskurer

Baudin valdes 1853 till borgmästare i Piteå bland 12 sökande och årslönen var 1050 riksdaler. Han var då vice häradshövding. Men Baudins riksdagstid blev dock ytterst kort. Den 17 november 1857 avled den nyvalde riksdagsmannen i Stockholm, efter tre veckors sjukdom. Han hade drabbats av tyfoidfeber. Baudin, som var nära 42 år gammal, efterlämnade makan Clara Kjellerstedt och sex barn. Han hade då varit Piteås borgmästare i 4,5 år.

En Munksundsdisponent satt under några år i riksdagens andra kammare, som representant för städerna Piteå-Luleå-Haparanda, Skellefteå och Umeå. Det var Henrik Johan Sundström, som sedan avled i Piteå 1901.

Sundström satt i riksdagen åren 1882-1884 och var under en stor del av sitt liv bosatt och verksam i Luleå, men kom i början av 1890 till Pitebygden, som disponent för Munksunds träetablissement.

Han var född i Gäddvik och började som 16-åring arbeta som biträde hos handlanden C. Vikström i Luleå, där han praktiserade några år. Därifrån reste han 1858 till Stockholm för att utbilda sig vid Georgiis handelsinstitut för att sedan, efter återkomsten till Luleå, få anställning som förvaltare vid Oscarsvars ångsåg vilken ägdes av konsul Jonas Bodell. Där var Sundström verksam fram till 1865 då han tillsammans med konsul F. Ekbäck bildade firman Sundström och Ekbäck, vilken bedrev diversehandel i förening med trävaruaffärer. En verksamhet som pågick till 1891 då parterna gick var sin väg och Sundström anställdes som disponent i Munksund.

Han hade chefskapet för Munksund fram till juli 1901. År 1900 drabbades Sundström av slaganfall och fick ett nytt sådant i början av 1901. För att om möjligt återfå hälsa och krafter reste han till Hjo kuranstalt för att stärka sig. Men ett par dagar före hemresan fick Sundström på nytt ett slaganfall och var i ett mycket dåligt skick när han sedan återvände till Piteå och där ganska snart avled.

Jourhavande direktör

Under sin Luleåtid var Sundström mycket aktiv i allmänna värv bland annat ledamot i stadsfullmäktige och ordförande för hamndirektionen. Sundström var en tid ledamot av styrelsen och jourhavande direktör för Norrbottens enskilda banks avdelningskontor i Piteå och ledamot i direktionen för Piteå hospital och asyl ( Furunäsets sjukhus). Sundström var även mångårig ledamot i landstinget, invald för Piteå socken.

Han var gift med Mathilda Spolander ( 1835-1916). De fick nio barn. En av sönerna efterträdde fadern som disponent för Munksund, en var handlare i Piteå och en tredje skeppsklarerare i Piteå.

Om Gustaf Sundberg finns noterat att han föddes i Öjebyn 1845 och dog i Haparanda 1893. Han var son till kronolänsmannen Gustaf Erik Sundberg och hans maka Brita Margareta Holmgren.

Sundberg var utbildad såväl vid Piteå som Luleå läroverk och sedan vid Uppsala universitet. Han var verksam som häradshövding i Haparanda, i dåvarande Torneå domsaga, åren 1879-1893 och fanns i riksdagens andra kammare åren 1887-1890. I riksdagen satt Sundberg bland annat som ledamot av tillfälliga utskottet och avfattade under sin riksdagstid två motioner.

Han var gift med Blenda Pipon från Haparanda och hade fem barn.

Tidigare avsnitt om historiska riksdagsmän: 11/1, 16/1, 18/1, 21/1, 23/1, 29/1, 30/1, 1/2, 6/2, 9/2, 12/2, 19/2, 28/2, 6/3 och 11/3.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om