På många platser i landet har man redan kungjort meteorologisk vår, då temperaturen har hållits över nollan i mer än en vecka. Under sportlovsveckan i Piteå är det stora molntäcken som gäller, med någon plusgrad dagtid och några enstaka minusgrader nattid.
Vallsberget håller öppet som vanligt och har haft en hel del besökare under sportlovets inledande dag, men det är något färre som köpt liftkort hittills än under samma period förra året.
– Antalet besökare är väldigt beroende på vädret och många är osäkra, de ringer hit och frågar om vi har snö i backarna. Bäst är det ju när det är soligt, då kommer också många barnfamiljer och åker, medan nu är det framför allt de yngre som kommer hit, som vill åka oavsett väder, säger Jenny Lindbäck som jobbar på skidanläggningen.
Förra året hade de snöskulpturer vid backen, men i år med alla temperaturväxlingar har det inte gått att bygga sådana. Och underlaget, som till stor del brukar bestå av natursnö, får kompletteras med konstsnö.
– Det är tungåkt idag. Svägerskan fick åka hem och hämta valla, annars fastnar man i backen. Det är bra för elräkningarna, men i övrigt är det ju tråkigt, säger Sara Lindqvist från Skellefteå om det milda vintervädret.
Kan bli sol i helgen
Under början av veckan väntas en del snöbyar, men några större mängder lär det inte bli, säger meteorologen Emil Björck på SMHI. På fredag kommer den första tendensen till förändring i väderprognoserna.
– Det kan komma lite snöblandat regn som drar med sig nya luftströmmar och skapar luckor i molntäcket. Så det kan bli sol i helgen, efter att regnen har passerat.
Även under förra året var januari och februari mildare än normalt, medan mars var två grader under det normala. År 2012 bidrog mars månad med värmerekord, där maxtemperaturen var hela 8.8 plusgrader i början av månaden.
Vill man uppleva större mängder snö så behöver man dock inte åka alltför långt bort inåt landet.
– Det finns en del snö i hela Norrland och framför allt i inlandet är det ett mer utbrett snötäcke. Det är oftast som mildast alldeles vid kusten, på grund av den milda luften som strömmar in över landet, säger Emil Björck.