"Mat från ett hundratal livsmedelsproducenter åker regelbundet med i Norrmejeriers transportbilar. På så sätt blir leveranserna till butiker i norra Sverige mer hållbara. Under 2020 ökade andelen samdistribuerade livsmedel i Norrmejeriers regi med nästan nio procent", skriver Norrmejerier i ett pressmeddelande.
– Coronapandemin har visat att Sverige behöver öka den inhemska livsmedelsförsörjningen. Våra samordnade transporter bidrar till att norrlänningarna får färska livsmedel, vilket i sin tur gynnar en stabil svensk matproduktion. Samtidigt bidrar samdistributionen till minskad klimatpåverkan, genom reducerade koldioxidutsläpp, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
Enligt principen "den mest hållbara milen är den som aldrig behöver köras", arbetar Norrmejerier med att samordna och optimera transporterna av livsmedel. Under 2020 ökade andelen samdistribuerad volym i företagets regi med 8,7 procent jämfört med 2019 – och utgör nu 64,2 procent av Norrmejeriers totala godsvolym.
– Omställningen till mer hållbara transporter är en utmaning för hela branschen och kanske särskilt i Norrland, där vi förser människor från Riksgränsen i norr till Sundsvall i söder med mat, säger Anna-Karin Karlsson.
Totalt åker varor från drygt 100 livsmedelsföretag på regelbunden basis med i Norrmejeriers bilar till cirka 1 800 butiker i norra Sverige.
Miljövinster på vägen när maten samåker
Enligt principen "den mest hållbara milen är den som aldrig behöver köras" pågår ett arbete med att samordna livsmedelstransporter. Under fjolåret ökade andelen samdistribuerade livsmedel med flera procent.
Totalt åker varor från drygt 100 livsmedelsföretag på regelbunden basis med i Norrmejeriers bilar. (Arkivbild)
Foto: Andreas Wälitalo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!