När Anna Ekström tar emot i Sinnenas ateljé på Västra kajen, en året-runt-öppen anläggning med flera strängar på sin lyra, börjar hon genast att berätta om flera trädgårdstrender hon noterat, men snart kan konstateras att det väl egentligen bygger på samma tema, nämligen miljötänk.
– Folk är allmänt mer benägna att odla det som man kan äta, inte bara köksväxter utan potatis och sånt också, sen frågar de allt oftare om frönas ursprung – om det är ekologiskt odlat – och de frågar om växter som är bra för humlor, bin och fjärilar. Sen är en trend uterum och växthus, en övergång mellan inne och ute, folk vill odla helt enkelt, säger hon.
På Annicas handelsträdgård i Öjebyn har innehavaren Annica Nyberg liknande trendspaning, inte kanske utpräglat att folk mestadels vill odla mat men hon ser en tydlig miljötrend där återbruk är ett ledord.
– Ja, folk kommer hit med gamla krukor, som vi givetvis återanvänder och planterar nya plantor i, de vill ta tillvara på det ätbara de redan har i sin trädgård – till exempel mustade vi 10,5 ton äpplen i vårt nya musteri ifjol, äpplen som annars inte hade använts alls.
Själv har hon sedan flera år tillbaka ratat all besprutning, istället låter hon flugor göra jobbet!
– Ja, varje onsdag får vi en ny laddning småflugor i såna här hinkar som sedan obemärkt flyger runt i växthuset och käkar löss och sånt, istället för att vi ska bespruta. Visst händer det att vi får kasta växter, där de inte hunnit med att äta upp ohyran, men det får man ta.
Annica Nyberg konstaterar att det finns många skäl att inte bespruta:
– Ja, dels för min egen skull, den som sprutar drabbas ju mest, men sen för kundernas – jag har ju kryddväxter här inne också, tänk om nån köper och äter direkt, och det mesta av giftet hamnar ju i bordshöjd där barnen går... nej, jag kommer inte att börja bespruta igen.
Anna Ekström berättar om ett mindre kundfokus på blommigt och snyggt, utan mer funktion (ätbart), men konstaterar att man ju absolut kan blanda.
– Man behöver förstås inte ha räta rader med morötter och pallkragar på rad, man kan blanda och ta in skönhet i odlandet, ställa pallkragarna asymetriskt och odla vinbär på stam.
Hon har förstått att många äldre, som odlat mer i unga da'r, nu kommer tillbaka och vill börja om, kanske odla på balkongen. Eller i just pallkragar, som är rätt enkelt.
Och när det gäller miljövänligt, ekologiskt och återbruk vill hon gärna slå ett slag för "guldvatten", att kissa i en hink, hälla på vatten och vattna med det:
– Innehåller allt, perfekt gödning! Och tycker folk det låter äckligt, jamen vad är gödsel då...? Och nässelvatten är också bra, innehåller mycket kalium.
Insekterna tycker om doftande växter med vackra färger, gärna gult och orange, så för att hjälpa dem kan man förslagsvis odla kransveronika och rosenflockel.
– Vi har en hörna med just det där det ständigt surrar, säger hon.
Hårt drivna sommarplantor är dock mest skådebröd, de innehåller knappt någon nektar.
Annica Nyberg berättar om hur pelargontrenden tagit ny fart i och med Mårbackapelargonian, som väckt många yngres intresse från att tidigare varit en tantblomma, samt att odla och smycka med gräs och bladväxter i olika färger. Mormors palettblad har också fått ett uppsving.
Och så förstås – chilitrenden, grabbarnas favorit som ofta leder vidare till kryddväxter och andra mattillbehör.