Miljöpolicy följs inte vid kommunal upphandling

MILJÖ. De flesta av Norrbottens kommuner och myndigheter, 73 procent, har en miljöpolicy vid upphandling. Men i praktiken är det vara drygt var tredje som konsekvent ställer några krav. Det visar en enkät som Naturvårdsverket genomfört.

Piteå2008-01-18 00:00
PITEÅ(PT) Undersökningen "Tar den offentliga sektorn miljöhänsyn vid upphandling?" baseras på en enkät som genomfördes under augusti till september 2007. Av landets 290 kommuner svarade 229 på enkäten. Naturvårdsverket genomför undersökningen vart tredje år i syfte att följa upp hur miljöanpassningen av den offentliga upphandlingen i landets kommuner, län och landsting utvecklas. Detta är tredje gången studien utförs.

Bristande kunskaper

Naturvårdsverket konstaterar att antalet kommuner med riktlinjer för miljöhänsyn vid upphandling av varor och tjänster ökat kraftigt, från drygt hälften av kommunerna år 2004 till fyra av fem år 2007. Men andelen som faktiskt ställer miljökrav vid upphandling har minskat.

Bristande kunskaper anges vara den största orsaken. Andra hinder som uppges är att miljöanpassad upphandling kostar mer, bristande intresse inom organisationen och krångliga regler/lagstiftning.

- Det är viktigt att de som genomför upphandlingar har tillräcklig kunskap om hur man ställer relevanta miljökrav. Annars riskerar ambitiösa policies och riktlinjer att bli verkningslösa, påpekar Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

Uddlösa krav

I Norrbotten uppger 73 procent av de tillfrågade att deras organisation har en tydligt miljöpolicy vid upphandling. Samtidigt är det bara lite drygt en tredjedel, 36 procent, som konsekvent följer de uppställda kraven. Lika stor andel svarar att man gör det "oftast" och 16 procent säger att man följer policyn "ibland".

Än är det mindre än hälften av länets kommuner och myndigheter som har tydliga mål för miljöhänsyn i sin upphandling.

Kanske är det kunskaperna som brister. I Norrbotten säger sig bara 45 procent av de som sköter upphandlingen ha gått någon utbildning i just miljöanpassad upphandling. Det är klart under riksgenomsnittet (55 procent).

Fortfarande vill många kommuner ha hjälp med att formulera miljökraven, verktyg för miljöanpassad upphandling och goda exempel.

- Miljöstyrningsrådet har tagit fram nya kriterier för hållbar upphandling och erbjuder dessutom rådgivning per telefon, men information om detta måste nå ut till samtliga upphandlare, säger Tomas Chicote.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om