Produktionsstoppet på Smurfit kappa drar ut på tiden. Svår väderlek i form av hårda vindar har gjort att återstarten är minst en vecka försenad. Till råga på allt är en av företagets turbiner trasig.
Turbinen förser fabriken med egenproducerad el (drygt 25 procent av den totala förbrukningen) och med den ur funktion måste elen köpas från andra leverantörer. Det är inte bara kostsamt i form av höga elräkningar utan nu reduceras även elcertifikatet (elbidraget från Energimyndigheten).
I början av det planerade produktionsstoppet på Smurfit kappa gjordes en översyn av den så kallade turbin 3. Det framgick då att den hade omfattande skador som kunnat sluta i ett haveri om den fått fortsätta att gå.
Köpa el utifrån
- Vi får ändå se det som tur att vi upptäckte skadorna i tid medan de ännu går att åtgärda, säger Per Swärd, fabrikschef på Smurfit kappa.
Smurfit kappa producerar själv ungefär hälften av den el man förbrukar. Det sker i två turbiner. Den nu trasiga turbin 3 står för drygt hälften av den egenproducerade elen.
De skadade delarna har skickats till Tyskland där reparation påbörjats som väntas pågå till årsskiftet. Under tiden turbinen är ur drift tvingas Smurfit kappa köpa in en större mängd el från utomstående leverantörer.
Per Swärd vill inte gå in på några siffror men säger att det rör sig om många miljoner i ökade elkostnader. Han vill inte heller säga vad det kan tänkas kosta att reparera turbinen men även det handlar om mångmiljonbelopp.
Minskade elbidrag
Den trasiga turbinen kostar även företaget pengar i form av uteblivna bidrag. Tack vare att Smurfit kappa normalt producerar egen el med biomassa som grund har företaget rätt till miljöcertifikat från Energimyndigheten.
I det här fallet innebär certifikatet att för varje megawattimme el som företaget producerar får man 150 kronor. När den egna elproduktionen står stilla uteblir bidraget, eller som i det här fallet, minskas.
Fabriken kan köras
Gustav Ebenå, enhetschef på Energimyndigheten säger att störningar i elcertifikaten är ganska vanliga men att det vid längre uppehåll kan bli fråga om ansenliga summor pengar som går förlorade för de företag som drabbas.
- Jag har inga siffror för det enskilda företaget men vid ett flera månader långt uppehåll handlar det ofta om många miljoner kronor, säger han.
Turbinen har dock inget med totalenheten att göra och fabriken kan köras utan den. Planerna är enligt projektchefen Urban Lundmark, att köra igång produktionen i slutet av innevarande vecka. En återstart som blivit försenad på grund av dålig väderlek med hårda vindar.
Piteå-Tidningen har skrivit om det planerade stoppet och de olika renoveringsprojekten (11 augusti och 31 augusti). Vid det sistnämnda tillfället var den planerade omstarten beräknad till 9 september, något som nu alltså överskridits och satts till torsdag 15 september.