Samarbetet mellan banken och Ung företagsamhet sträcker sig långt tillbaka i tiden och har under årens lopp gett god effekt. Många av de entreprenörer som i dag driver företag med flera anställda började sin bana i ett UF-företag.
— De är en naturlig samarbetspartner för oss. Och vi kan tydligt se att arbetet med unga som vill driva företag har gett effekt för både länet och regionen, säger Gunnar Eikeland, vd, för Sparbanken Nord.
Ung företagsamhet i Norrbotten tände tidigt gnistan för entreprenörskap hos många ungdomar och bland de som inte driver företag i dag är attraktionskraften hög på arbetsmarknaden.
— Vi är tacksamma över att banken stöttar vårt arbete. Det ger oss möjlighet att lägga mer resurser på utbildning ute i skolorna. Vi behöver ännu fler unga som vågar förverkliga sina drömmar i Norrbotten och det arbetet startar i skolorna med lärarnas viktiga arbete då de möjliggör entreprenörskapsutbildning för sina elever, säger Carolina Heimdahl, regionchef på Ung företagsamhet.
Sedan 2010 utbildas även elever i grundskolan. Beslutet att samfinansiera Ung företagsamhet med drygt 2, 5 miljoner kronor fördelat på tre år innebär bland annat att man kan öka närvaron i inlandskommunerna genom ytterligare ett kontor med en medarbetare i inlandet. Sara Kristiansson, kontorschef Sparbanken Nord i Jokkmokk, ser fram emot etableringen på orten.
— Entreprenörskap är kanske än viktigare i mindre samhällen. Här lever företagen i symbios med samhällets invånare. Att tidigt väcka det entreprenöriella intresset hos unga och att även hitta samspelet mellan skola och näringsliv är gynnsamt för återväxten, säger hon.
Ung Företagsamhet Sverige är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 utbildat 450 000 gymnasieelever i entreprenörskap. I Norrbotten är det närmare 15 000 elever som drivit UF-företag sedan regionkontoret startades 1997.
— Vi som arbetar med ung företagsamhet är övertygade om att entreprenörskapsutbildning i skolan gör så att fler unga hittar sin inneboende drivkraft, utvecklar sitt kreativa tänkande och blir bättre på att samarbeta med andra, säger Carolina Heimdahl.
Forskning visar även att de elever som drivit företag som ung oftare startar eget, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra.