Under onsdagen anordnade Socialdemokraterna en digital pressträff för att mer detaljerat presentera miljonsatsningen Hälsofrämjande skola som finns med i majoritetspartiernas budgetförslag.
– Detta är en del i en kraftsamling för barn och ungas hälsa. Vi har nu en samordnare kring barn och ungas hälsa på kommunledningsförvaltningen, fältassistenterna förstärks och vi jobbar med barnkonventionen, säger kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg (S).
Budgeten för projektet är 1,5 miljoner kronor 2021 och 500 000 kronor 2022. Det blir barn- och utbildningsnämnden som ska få i uppdrag att genomföra den.
– Det här är inte ett tvåårigt projekt med början och slut. Det här ska bli något som man fortsätter jobba med i skolan, säger Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Exakt vad Hälsofrämjande skola kommer att innebära kan hon inte svara på. Istället ska skolorna, i dialog med eleverna, lämna förslag på vad som skulle behövas just hos dem.
– Vi kan inte från politiken säga vad skolorna behöver. Det är personalen och eleverna som själva ska få bestämma vad man vill utveckla på sin skola, säger Louise Mörk.
Däremot lyfter hon fram goda exempel på andra skolor som bland annat har gjort åtgärder i elevhälsan, lagt in lärarledda rastaktiviteter och främjat att barn cyklar till och från skolan.
– Det här är ett sätt att jobba förebyggande mot den psykiska ohälsan som vi ser ökar bland flickor och pojkar.
Hälsofrämjande skola faller inte i god jord hos allianspartierna i Piteå.
– Vi har aldrig hört talas om begreppet och jag har ingen aning om vad det är trots att jag sitter i BUN. Vi måste lägga pengarna där det verkligen finns uppenbara behov och det här känns som ett halvflummigt långskott, säger Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna.
Kommunalrådet Helena Stenberg konstaterar att man inte är överens om hur pengarna ska fördelas och nämner att också oppositionen ville spara ännu mer på skolan än i deras förslag om effektiviseringar.
– Majoritetspartierna vill gärna få det till att vi vill dra ned och försämra. Det håller jag inte med om. Vi vill inte spara på utbildning, men vi ser att det finns saker att effektivisera. Det är en stor förvaltning och det finns saker att göra utan att det ska drabba skolan, säger Håkan Johansson.