Miljoner till nytt forskningsprojekt

Energimyndigheten satsar sex miljoner kronor på ett helt nytt forskningsprojket i Piteå.- Vi blir faktiskt först i världen med att på det här viset bedriva forskning på syntesgas från svartlutsförgasning, berättar Jonas Hedlund, professor och projektledare.

Piteå2008-01-12 00:00
PITEÅ (PT)Energimyndigheten i Sverige satsar sex miljoner kronor på en ny testanläggning vid ETC, Energitekniskt centrum, i Piteå. Huvudman för programmet är Luleå tekniska universitet, LTU i samarbete med ETC och Chemrec AB.

Namnet på projektet som ska pågå i tre år är; "Katalytisk syntes av metanol och DME via svartlutsförgasning". Medverkar gör både forskare från LTU och ETC. I projektet ingår också Chemrec AB som äger och driver svartlutsförgasaren i Piteå.

Viktig insats

- Vi ser detta som en mycket viktig insats för att öka kunskapen om processerna, de framtida produkterna och på det viset stärka Sveriges ställning inom biodrivmedelsområdet, betonar Henrik Kusar, Energimyndigheten, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.

Forskningsprojektet har som mål att öka kännedomen om vilka de optimala processerna är när gas via katalysatorer ska omvandlas till färdiga drivmedel i form av DME (Dimetyleter) och metanol. Katalysatorer finns redan att köpa men under projektet kommer olika typer av katalysatorer att testas för karakterisering och utvärderingar.

Ny anläggning

Projektet kommer också att bygga en helt ny anläggning för forskningen. Med den nya utrustningen ska tester och utvärderingar av flera nya processer göras. Bland annat hoppas forskarna få svar på vilka som har bäst potential att öka utbytet av andra generationens drivmedel från syntetgas.

- Det här är en perfekt anläggning som kompletterar vårt redan väl utrustade bioenergilaboratorium, konstaterar, Rikard Gebart, chef för ETC.

Chemrec, ETC och den nybildade forskningsbyn Solander Science Park vid Smurfit Kappa Kraftliner ligger lång framme i forskningen kring hur pappersbruken i framtiden kan utvecklas till bioraffinaderier. Utöver papper kan fabrikerna ur samma råvara tillverka både drivmedel och elenergi.

Världens två första kombinerade pappers- och drivmedelsfabriker kan vara verklighet om drygt tre år i Piteå och nordamerikanska Escanaba. Tillsammans beräknas anläggningarna kunna producera 140 miljoner kilo drivmedel varje år med skogen som råvara.

DME och metanol från svartlut är biodrivmedel avsedda främst för tunga fordon men även för låginblandning i bensin för personbilar. Dessa finns ännu inte på marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om