Namnet på projektet som ska pågå i tre år är; "Katalytisk syntes av metanol och DME via svartlutsförgasning". Medverkar gör både forskare från LTU och ETC. I projektet ingår också Chemrec AB som äger och driver svartlutsförgasaren i Piteå.
Forskningsprojektet har som mål att öka kännedomen om vilka de optimala processerna är när gas via katalysatorer ska omvandlas till färdiga drivmedel i form av DME (Dimetyleter) och metanol. Katalysatorer finns redan att köpa men under projektet kommer olika typer av katalysatorer att testas för karakterisering och utvärderingar.
- Det här är en perfekt anläggning som kompletterar vårt redan väl utrustade bioenergilaboratorium, konstaterar, Rikard Gebart, chef för ETC.
Chemrec, ETC och den nybildade forskningsbyn Solander Science Park vid Smurfit Kappa Kraftliner ligger lång framme i forskningen kring hur pappersbruken i framtiden kan utvecklas till bioraffinaderier. Utöver papper kan fabrikerna ur samma råvara tillverka både drivmedel och elenergi.
Världens två första kombinerade pappers- och drivmedelsfabriker kan vara verklighet om drygt tre år i Piteå och nordamerikanska Escanaba. Tillsammans beräknas anläggningarna kunna producera 140 miljoner kilo drivmedel varje år med skogen som råvara.
DME och metanol från svartlut är biodrivmedel avsedda främst för tunga fordon men även för låginblandning i bensin för personbilar. Dessa finns ännu inte på marknaden.