Miljoner satsas på personlig assistans

Piteå kommun har tilldelats drygt 5,5 miljoner kronor för utbildning och kompetensutveckling av personliga assistenter. Även Piteå science park får bidrag.

Utbildning. Drygt 5,5 miljoner kronor ska satsas på utbildning och kompetensutveckling av personliga assistenter i Piteå. (arkivbild)

Utbildning. Drygt 5,5 miljoner kronor ska satsas på utbildning och kompetensutveckling av personliga assistenter i Piteå. (arkivbild)

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

PITEÅ2017-12-07 16:07

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har prioriterat 22 olika projekt som tillsammans får cirka 191,6 miljoner kronor i EU-stöd.

Ett av dessa projekt syftar till att erbjuda utbildning och kompetensutveckling för 320 personliga assistenter i Piteå kommun samt anställda vid God Assistans i Norr Piteå. Summan som satsas är 5 546 407 kronor.

”Personliga assistenter är ett av de yrken som har lägst utbildningsnivå och sämst möjligheter till vidareutbildning och kompetensutveckling. Projektet stärker kompetensen hos deltagarna samt arbetsgivarnas konkurrenskraft.” skriver Region Norrbotten i ett utskick.

– Det är otroligt glädjande med ett positivt besked. Det är en fantastisk möjlighet vi nu får att kunna erbjuda utbildning och kompetensutveckling till våra personliga assistenter, säger Lotta Filipsson, socialchef i Piteå.

När drar man igång med utbildningen?

– Eftersom beslutet är så färskt har vi inte några detaljer klara än för hur, när och var men att vi nu fått ett positivt besked innebär att vi så fort som möjligt ska rigga upp för att dra igång insatserna.

Piteå science park, får 220 000 kronor till förstudien Go Cloud. Projektets mål är att undersöka förutsättningarna för att initiera en virtuell inkubator i Norrbotten för verksamheter inom tjänstenäringar och KKN (kulturella och kreativa näringar). Förstudien har även som mål att formalisera strukturer och förankra ett längre genomförandeprojekt. På lång sikt ska projektet bidra till att fler entreprenörer ska kunna förverkliga sina affärsidéer oberoende av bostadsort och därmed att fler ska kunna leva och verka i norra Sverige.

Bland projekten som syftar till att stärka företagens konkurrenskraft finns det länsöverskridande fortsättningsprojektet Business Capacity Development. Det lyfter fram möjligheten att stärka kapaciteten inom besöksnäringen genom affärs- och marknadsutveckling bland regionens små och medelstora företag.

– Besöksnäringen växer sig allt starkare och är på god väg att utvecklas till en bransch som attraherar nya besökare och skapar många arbetstillfällen. EU:s strukturfonder möjliggör för ytterligare tillväxt för besöksnäringen, konstaterar Maria Stenberg strukturfondspartnerskapets ordförande.

Fyra projekt inom forskning och innovation beviljades pengar. De kommer exempelvis att fokusera på ökad kunskap om snö och is utifrån testindustris behov eller skapa förutsättningar för behovsstyrd utveckling av produkter inom vårdkedjan genom en god samverkan mellan företag och offentlighet.

– Kopplingen mellan behoven i regionens näringsliv och akademins förmåga till lösningar vet vi kommer att ge resultat. Det känns väldigt bra att partnerskapet prioriterat projekt med en tydlig samverkan inom regionen, säger David Sundström, näringslivschef inom Region Norrbotten.

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland är ett av åtta partnerskap i Sverige. Partnerskapet ska underlätta för gemensamma nationella och regionala prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik. Partnerskapet har till uppgift att prioritera bland godkända ansökningar till det regionala strukturfondsprogrammet och socialfondsprogrammet. Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län och EU-medlen omfattar minst två miljarder kronor för programperioden 2014-2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!