Miljoner investeras i nytt system för Piteå sjukhus

Region Norrbotten investerar mångmiljonbelopp i patientsäkerheten och arbetsmiljön på Piteå och Kalix sjukhus genom att skrota gammal teknik till förmån för ett nytt patientkallelsesystem.

Uråldrigt. Dagens patientkallelsesystem kan vara så uråldrigt att det inte finns reservdelar till dem. Piteå sjukhus bedöms ha störst behov av att byta och då ska regionen få ett enhetligt system som ska införas på alla sjukhus.

Uråldrigt. Dagens patientkallelsesystem kan vara så uråldrigt att det inte finns reservdelar till dem. Piteå sjukhus bedöms ha störst behov av att byta och då ska regionen få ett enhetligt system som ska införas på alla sjukhus.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-10-05 05:00

Det system som används idag är föråldrat och fungerar så att patienterna ligger i sin sjukhussäng och trycker på en knapp när de behöver hjälp och personalen larmas med ljus och ljudsignaler.

– Det blir en väldigt hög ljudnivå för både patienter och personal. Med mer modern teknik kan personalen använda mobiltelefoner eller specialgjorda sökare, säger Anders Nordin, IT/MT-direktör på Region Norrbotten.

Tanken är också att systemet ska bli enhetligt över hela regionen. I dag används fyra olika fabrikat patientkallelsesystem i Norrbotten. Flera system är så föråldrade att de inte längre stöds av tillverkaren. Det gör att det är svårt att få tag på reservdelar ifall de behöver repareras. Systemen är också begränsade till en enda avdelning, vilket gör det svårt att samordna vårdavdelningar och vårdlag. Piteå och Kalix är de två sjukhus där man bedömer att behovet är störst på grund av de befintliga systemens dåliga kondition.

– För patienterna ska det inte bli någon skillnad i hur man använder det. Men det blir ett effektivare flöde för personalen, säger Anders Nordin.

Nuvarande lösningar har så begränsad teknik att det är svårt eller ibland helt omöjligt att implementera nya funktioner som kan stödja vården mer än tidigare. Den nya tekniken ger möjlighet till kommunikation både genom text och tal mellan personalen, avdelningar och vårdlag, men även mellan patienter och personal. Dessutom kan det göra sjukhusvistelsen roligare då det kan utvecklas att även fungera som underhållningscenter för patienterna.

– Det kan fungera som en säng-tv med en display där man kan hantera massvis med olika tjänster och saker. Det går att spåna vidare långt på det här, men det viktigaste just nu är att göra själva kallelseförloppet och kommunikationen bättre, säger Anders Nordin.

Det som händer nu är att man ska göra en upphandling av det nya systemet.

– Vi kommer gå ut med en kravspecifikation där vi beskriver Regionens behov och så får vi se vad det blir av det. Det ska bli gemensamt för hela Regionen, säger Anders Nordin.

Regionstyrelsen tog beslutet om investeringen under tisdagens sammanträde. Totalt har Regionen lagt av 8,3 miljoner kronor för att kunna utföra investeringen. Projektet förväntas vara klart någon gång under slutet av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!