SM-veckan 2016 blev en publikfest och som PT tidigare berättat vill Piteå kommun arrangera mästerskapet även 2021. Vem som blir arrangör är inte beslutat, men kommunstyrelsen har redan reserverat sex miljoner kronor från den tillväxtpolitiska reserven. Pengarna ska kultur- och fritidsnämnden använda för att genomföra evenemanget.
– Att de vill ha det en gång till visar att man bedömer det vi gjorde 2016 som väldigt positivt. Det handlar både om att Piteborna fått möjlighet att uppleva en SM-vecka och sedan är det marknadsföring för kommunen, säger Per Lenndin, projektledare på Kultur, park och fritid.
SM-veckan 2016 kostade kommunen 5,8 miljoner kronor. Samtidigt visade det sig att Piteås föreningsliv fick 2,3 miljoner kronor, främst entréintäkter via SM-mössan. Lokala företag gynnades även i och med att de fakturerade SM-veckan till ett värde av 3,4 miljoner kronor.
– Sex miljoner är väldigt mycket pengar, men samtidigt ser man att nästan alla pengar går tillbaka direkt till föreningslivet eller näringslivet, säger Per Lenndin och nämner även alla miljoner som kommer besöksnäringen till godo.
Trots ökade kostnader som väntas för att att arrangera SM-veckan 2021 är bedömningen att summorna kommer att landa nära 2016 års slutnota. Anledningen är att det går att använda exempelvis grafisk profil, maskot och banderoller.
– En del kostnader kan vi hantera lite enklare i och med att vi har gjort det en gång tidigare, säger Lenndin.
Om ansökan godkänns återkommer kommunledningsförvaltningen med investeringsäskande för arena- och anläggningsanpassningar i verksamhetsplanen för 2019-2021.
– Det har vi inte konkretiserat och tittat på ännu. Spontant är det framförallt Lindbäcksstadion vi skulle behöva uppdatera, säger Per Lenndin.
Är det stora anläggningsinvesteringar som krävs för att arrangera SM-veckan?
– Belysningen efter längdspåret och på stadion behöver uppdateras och vi måste kunna hantera trafiken bättre efter Skjutbanevägen. Den behöver breddas och utfarten till 373:an åtgärdas.
Piteå har även fört diskussioner med Älvsbyns och Jokkmokks kommun om att samarrangera SM-veckan för att få en bredare bas av idrotter. I februari väntas Riksidrottsförbundet och SVT ha utsett fyra huvudkandidater. Det slutgiltiga beslutet tas sedan under våren.