Miljonbelopp till studentutbyte
Tre miljoner kronor. Så mycket pengar har Institutionen för musik och medier fått för att kunna fortsätta det internationella utbytet med Ryssland och Ukraina som testades för första gången i år.Ett utbyte som både betyder mycket för de svenska och de utländska studenterna.
"Eleverna som kommer hit är fascinerade av hur fritt det är i Sverige och tar med sig erfarenheten om hur det kan bli om journalisterna börjar ställa krav", berättar Lars Hallberg, universitetslektor.
Foto: Robert Lundberg
Enorma skillnader
- De kulturella skillnaderna är enorma. Journalister i Ukraina och Ryssland har det otroligt svårt och styrs mycket av ekonomiska faktorer. Eleverna som kommer hit är fascinerade av hur fritt det är i Sverige och tar med sig erfarenheten om hur det kan bli om journalisterna börjar ställa krav, berättar Lars Hallberg, universitetslektor.
Utbytet, som testades för första gången i år, blev mycket uppskattat. Både bland eleverna som fick komma hit, men också av de svenska studenterna som under en vecka fick åka till något av länderna för att göra reportage.
I veckan blev det klart att utbytet kommer att kunna fortsätta i ytterligare tre år, dock med färre utbytesplatser. Svenska Institutet har avsatt tre miljoner för projektet, och det är något mindre än vad skolan ansökte om.
- Jo, men det känns jätteroligt ändå. Vi är så nöjda med det vi har fått, säger Lars Hallberg.
Demokrati i fokus
Planeringen av nästa års studentutbyte är redan i full gång, och när skolan drar igång igen till hösten kommer nya ryska och ukrainska ansikten att synas i korridorerna.
Lars Hallberg berättar att de inkörningsproblem som dök upp under teståret kommer att vara åtgärdade, men att utförandet kommer att vara det samma.
- Vi riktar in oss på demokrati- och yttrandefrihetsfrågor. Det ger en bra tankeställare för svenska studenter som kanske inte tänker på hur bra vi har det och utlänska studenter får se hur bra det kan bli, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!