Miljöinspektörer uppmanar till radonmätning

Piteå kommun står redo att ta emot resultatet av Pitebos radonmätningar i 1 800 lägenheter samt att ta ett krafttag mot de fastighetsägare som inte utfört mätningar.

Miljöinspektörerna Marlene Sjölund och Ulf Isaksson, uppmanar villaägare att göra radonmätning.

Miljöinspektörerna Marlene Sjölund och Ulf Isaksson, uppmanar villaägare att göra radonmätning.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2018-04-11 18:00

Arbetet med att handlägga inkomna radonresultat pågår på kommunens enhet för miljö och hälsoskydd. Miljöinspektörerna Ulf Isaksson och Marlene Sjölund har tillsammans med kollegor ringt runt till fastighetsägare men även delat ut en del förelägganden till de fastighetsägare som inte utfört mätningar.

– Arbetet är igång och nationellt sett ligger vi bra till, säger Ulf Isaksson.

Radonmätningar har gjorts sedan många år tillbaka men när regeringen i sitt miljömål deklarerade att alla flerfamiljshus år 2020 skulle ha ett radonvärde som understiger 200 Bq/m3, gick Piteå kommun ut med en uppmaning till alla fastighetsägare under 2015. Den gick ut på att radonmätningar ska göras i alla flerfamiljshus.

Vissa fastighetsägare hörsammade uppmaningen direkt och utförde mätningar. Resultaten från dessa finns registrerade hos kommunen och visade på förhöjda radonvärden i bland annat Blåsmark, Hemmingsmark, Jävre, Norrfjärden, Norrfjärden, Sjulsmark, Svensbyn, på Storgatan, Lillbrogatan och på Durrnäs i Piteå. Bland dessa fastigheter fanns ett antal med kommunen som fastighetsägare. Här sattes ventiler in som en åtgärd.

– Radon är ju en gas och om den kommer från marken under huset så är ventilation den vanligaste åtgärden. Det kan ibland räcka med springventiler vid fönster eller väggventiler, säger Ulf Isaksson.

I dagsläget är drygt 130 fastigheter av totalt 400 i kommunen kontrollerade. En kontroll som helst ska göras kontinuerligt.

– Helst ska man mäta vart tionde år. Man ska även göra nya mätningar vid nybyggen, fönsterbyten eller andra större renoveringar, säger Marlene Sjölund.

En radonriskkarta finns tillgänglig hos kommunen. Numera är den digital men förut fanns den på papper. Den kartan finns kvar i Ulf Isaksson kontor.

– Vi har utgått ifrån papperskartan när den digitaliserades, säger Ulf Isaksson och visar hur vissa mönster på papperskartan indikerar på stor radonrisk och andra mönster på lägre risk.

Då det gäller villor finns i dag inget som tvingar till radonmätningar, men miljöinspektörerna uppmanar alla villaägare att göra en mätning.

Ulf Isaksson säger att det radonbidrag som fanns fram till 2015 är på väg att införas igen. Det ligger på max 25 000 kronor och pengarna ska användas till radonsänkande åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!