Miljöingenjören tonar ner riskerna för läckage

Miljöingenjören Annika Fors (bilden) är i sak delvis överens med Kurt Danielsson, men skillnaden återfinns i riskuppfattningen. Hon tror till exempel inte att jorddammarna läcker, men utesluter inte att lakvattnet ska ledas från nya tippen i ett slutet system.

Piteå2006-05-18 00:00


Annika Fors är miljöingenjör vid Renhållningen i Piteå och som sådan väl insatt i verksamheten vid Bredviksbergets deponianläggning.

Hon är övertygad om att den nya tippen med en botten av bentonit ska visa sig tillräcklig. Om än det finns en risk att höga ph-värden (10 eller mer) kan lösa upp bentonit.

- Vi ska givetvis bygga en botten som anpassas till det avfall som ska ligga där. Bentonit som tål höga ph-värden ska väljas. Vi måste också se till att avfallet om så krävs är förbehandlat av avfallslämnaren.

Annan riskbedömning

Kurt Danielsson är kritisk till att lakvattnet i dag leds i öppet dike ner till jorddammarna. Han anser att så väl dikena som dammarna är otillräckliga och kräver ett slutnare system.

- Visst är det bra med slutna system, men samtidigt är jag nog inne på att dikena i sig är tillräckligt. Vi har olika uppfattning om riskerna för läckage, säger Annika Fors som dock inte utesluter ett slutet system från den nya tippen.

- Så kan det mycket väl bli, men kanske hålls det isär från det lakvatten som kommer från den gamla tippen. Den gamla tippen ska ju täckas in och det diffusa läckaget kommer att avklinga om än det kan ta lång tid.

Håller dagens jorddammar verkligen måttet?

- Ja, det finns ingen anledning att tro att dammarna läcker. De är gjorda efter konstens alla regler och den packade, vibrerade moränen ska vara geologisk tät.

Tid för synpunkter

Miljöinspektören Anna-Karin Lundberg handlägger Renhållningens nya ansökan. Hon sköter kompletteringsrundan på delegation, men själva yttrandet till länsstyrelsen tas av miljönämnden.

- Jag är inte färdig, men hoppas vara det i månadsskiftet. Därför vill jag inte uttala mig om vad mitt underlag kommer att innehålla. Däremot är vi givetvis medvetna om att det förekommit läckage och vi följer och tar till oss de synpunkter som kommer in.

- Den gamla tippen är som den är, men ska avslutas och täckas över. Den nya blir säkrare. Dessutom minskar mängden deponi. Men det är givetvis viktigt att följa upp verksamheten med provtagningar, säger Anna-Karin Lundberg.

Inge Johansson är avdelningsdirektör vid länsstyrelsens miljöenhet. Han lugnar alla som tycker att yttrandetiden är för kort.

- Den som har synpunkter efter den 14 juni, då miljönämnden i Piteå ska ta sitt yttrande, är välkommen att höra av sig. Vi beaktar alla synpunkter och om många har erinringar så kallar vi till ett offentligt sammanträde. Något beslut från vår sida är inte att vänta förrän tidigast senhösten, säger Inge Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om