Målet är att starta en fabrik för tillverkning av miljövänlig diesel på Haraholmen.
Anläggningen kommer att bli först av sitt slag i världen - och den produkt som utgör slutmålet kallas talldiesel, ett fordonsbränsle framsprunget av restprodukter från massaindustrin.
300 miljoner
SunPine AB:s planer har inga kopplingar till Chemrec:s försök med förgasning av svartlut i Piteå, utan talldiesel-projektet drivs som en fristående satsning av separata aktörer.Och totalt handlar det om en investering på i storleksordningen 300 miljoner kronor.
25 nya fabriksjobb
- Vi räknar med att sysselsätta runt 25 personer när produktionen är igång, säger Magnus Wikman, bolagets t.f. vd, tillika näringslivsutvecklare vid Piteå kommuns tillväxtkontor (50-50-tjänst).Verksamheten kommer också generera nya jobb i förlängningen inom transportsektorn, plus under byggandet av fabriken.
Ärende i malpåse
Men för att bygga och starta anläggningen krävs tillstånd.I december 2006 sändes nödvändiga ansökningshandlingar in till berörda myndigheter.
Projektet har därefter skärskådats med lupp - innan positiva gensvar utverkats från följande remissinstanser: naturvårdsverket, länsstyrelsen, fiskeriverket, miljö- och byggnämnden vid Piteå kommun.
Inbesparing
Det som återstår nu är ett tillstånd från miljödomstolen i Umeå - men där har ärendet hamnat i malpåse.Fördröjningen i domstolen beror till stor del på att ett av tre miljöråd gick i pension i mars i år - utan att bli ersatt.
Ett miljöråd är lika med miljödomstolens tekniska expert.
- Vi har förgäves försökt få Domstolsverket att inse vikten av att tillsätta tjänsten. Tyvärr blev det ingen respons. Och nu måste alltså två miljöråd sköta samma arbete som tidigare hanterades av tre personer, vilket får konsekvenser, säger lagman Tomas Södermark, chef vid enheten i Umeå.
Domstolsverkets inbesparing medför alltså ökad risk för att miljömål blir liggande på hög.
- Det krävs numer en noggrannare planering från vår sida. Men vi gör verkligen vad vi kan, säger Södermark.
Stor besvikelse
- Rent hypotetiskt är det svårt att svara på om ett separat ärende blir si eller så länge fördröjt. Många gånger försenas handläggningen även av att kompletteringar och ytterligare tekniska utredningar krävs.Hos SunPine AB är besvikelsen påtaglig.
- Vi hade initialt en förhoppning om att kunna vara igång med fabriksbygget under hösten. Nu hälsar man från miljödomstolen att ärendet inte hinner handläggas ens under 2007. Och när förhandlingen kan hållas nästa år går inte att få svar på, säger Magnus Wikman.
- Det känns frustrerande. Jag har förståelse för att personalen vid domstolen gör sitt yttersta, men personalbristen är djupt olycklig och konsekvenserna kan bli ödesdigra för oss.
Flås i nacken
Magnus Wikman känner flåset i nacken från konkurrenterna.- Vi vill igång snabbt för att inte riskera att andra aktörer komma ifatt eller hinna före.
- Det är också svårt att knyta ihop de ekonomiska ramarna utan miljötillstånd. Finansieringsprocessen ser hoppfull ut men för att den ska kunna slutföras krävs tillstånd.
Wikman hyser ingen oro över att inte vinna en miljöprövning - ängslan bygger uteslutande på att ärendet drar ut på tiden.
- Det känns inte bra om vi tvingas sitta och rulla tummarna i några månader.
Tidigast i slutet av februari nästa år kommer målet upp vid miljödomstolen i Umeå, enligt uppgifter till PT i går.