Milda smaker i sommarsolen
Medan solen skickar varma strålar genom bladverket dukar familjen Eriksson/Bergström upp till en eftermiddagsmåltid i trädgården. Gästerna välkomnas med en fördrink där späda vinbärsblad sätter tonen.
Blenda Bergström tycker om att sitta länge vid bordet och plocka, gärna med tapas.
Foto: Sofia Wellborg
- Jag växte upp i en familj där vi barn var engagerade i maten. Vi fick alltid vara med och bestämma vad vi ville äta på fredagskvällen. Även om det bara var lövbiff, persiljesmör och klyftpotatis så var mamma och pappa lyhörda och intresserade.
Johan berättar om sin väg mot kockyrket medan han lägger sista handen vid maträtterna som familjen ska äta tillsammans med goda vänner. Utanför fönstret sparkar barnen boll. Deras skratt klingar upp genom det öppna köksfönstret.
Rockys bar
På gymnasiet gick Johan hotell- och restaurang samtidigt som han jobbade extra i köket på Havsbadet.
Sedan reste han ut i världen och jobbade som kock i Australien under några månader, men bytte surfingbräda mot snowboard när han lämnade den 35-gradiga värmen för dito kyla under en vintersäsong i Hemavan.
Tillsammans med sin morbror har han hunnit driva kvarterskrogen Rockys bar i Gamla Enskede. Stället blev prisbelönt för "Stockholms godaste hamburgare".
- Men det var ett sunkigt hak, jag tröttnade och ville röra på mig.
Planer på Australien
Johans plan var att åka till San Fransisco eller London, istället hamnade han i Oslo där ett stort gäng Pitebor jobbade på hotell Continental.
Sedan reste Johan vidare och återvände bland annat till Sidney där han jobbade som kökschef på en restaurang.
- Så bra har jag aldrig trivts någonstans. För att ha möjlighet att bo i landet permanent ska man uppnå en viss poängsumma, jag fick ihop många poäng och tänkte bosätta mig där. Jag skulle bara hem till Sverige och fixa uppehållstillstånd.
Det var sommaren 2004.
Sent på Piteå dansar och lers lördagskväll träffade han Linda. Kärleken fick snabbt planerna på ett liv i Australien att blekna.
På gräsmattan utanför springer döttrarna Blenda, 3 år och Signe, drygt 1 år och tar emot kompisfamiljens flicka Mathilda på gräsmattan.
Jobb och blöjbyten
I Piteå blev Johan anställd på Valdino och 2007 klev han in som delägare.
- Jag har aldrig tappat intresset för mat. Under mina resor har jag flera gånger bestämt mig för att inte jobba som kock, men har tröttnat på allt annat. Dragningen till köket har blivit för stor att stå emot.
Det roligaste i matväg är en heldag i köket.
- Jag tycker det är underbart att laga mat till vänner. En dag för mig själv hemma där man kan laborera sig fram - gärna med en kall öl eller ett glas vin vid sidan om!
När Blenda var yngre bjöd Johan och Linda ofta på middagar.
- Men på sistone har det mest blivit jobb och blöjbyten. På kort tid har vi fått Signe, flyttat och på jobbet har vi utökat med ytterligare två restauranger, säger Johan.
I dag är det dock ledigt och dags att inviga den hittills oanvända uteplatsen vid villan i Munksund. Temat är picknick i trädgården, men maten kan lika gärna förberedas och tas med till en ö, till stranden eller parken.
Gästerna Harry Andersson, Elin Hultqvist och Mathilda Hultqvist slår sig ner i eftermiddagsvärmen tillsammans med värdfamiljen. En skål utbringas och Signe gnager glatt på en filoncini.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!