Midsommartraditionerna förs vidare hos Nyströms

Tre generationer och tre olika sorters midsommarfirande, men ändå med många gemensamma nämnare. Anita Nyström förde över sina traditioner till dottern Ann som nu firar på samma sätt med döttrarna Matilda och Amanda.

Tittut! Amanda Nyström, fem år, gillar midsommar.

Tittut! Amanda Nyström, fem år, gillar midsommar.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-06-19 06:00
Det ljusa håret har gått i arv, likaså behovet av att umgås med nära och kära. I familjen Nyström håller man också stenhårt på midsommartraditionerna.
- Det känns viktigt i det här stressiga samhället. Sedan får man en anledning att vara tillsammans också, man ska ta till vara på det som är roligt, säger Anita Nyström som är mamma till Ann och mormor till Matilda, nio år och Amanda, fem år.
Anita växte upp i Hemmingsmark med två systrar och två bröder och minns att hennes mamma hade många bråda dagar inför midsommarafton med all mat som skulle ordnas.
Duktiga kvinnor
- Det fanns ju ingenting att köpa färdigt så hon fick göra allt själv. Dom var duktiga kvinnorna på den tiden, kunde verkligen sina saker. Själv kände jag också det där kravet på mig själv, gjorde egna syltor till jul och la in sill till midsommarafton. Några recept fanns inte att följa utan det var bara "nalta det" och "nalta det" (skratt). Nej, i dag så vågar jag vara lat och köper färdigt istället.
När Anita blev äldre var det dans i Sikfors som gällde.
- Alla skulle till Sikfors, så var det bara, nästan hela byn åkte dit. Vi tältade alltid och jag kommer ihåg att det var fruktansvärt kallt, men jätteroligt!
- Ja, det var kanonorkestrar, minns maken Anders, med rötterna i Rosfors, som sköter markservicen tillsammans med svärsonen under PT:s besök.
Ni träffades inte i Sikfors
rent utav?
- Jo, nog var Anders där också, men vi träffades faktiskt på dans i Tallheden, säger Anita.
Det unga paret bodde först i lägenhet där dottern Ann också levde sina första år, men -72 byggde de sig ett Älvsbyhus på Holmen i Öjebyn. En ny form av midsommarfirande tog vid med vänner och deras barn och utflykter med husvagnen.
- Ja, du måste ha varit duktig på att överföra traditioner, säger Ann som minns att när hon i sin tur bröt sig lös och började fira med kompisgänget istället så var det ändå alltid viktigt att en midsommarstång skulle kläs.
Inget firande i parken
Förutom vikten av sill, gubbröra, midsommarstång och gärna en krans i håret har familjen Nyström också som tradition att alltid fira Midsommar tillsammans i Badhusparken på förmiddagarna (dock inte i år eftersom parken är stängd för renovering).
- Det är så roligt att fira tillsammans med Ann och hennes familj och få dansa runt midsommarstången med flickorna, verkligen jätteroligt! säger Anita.
I fjol ville dock inte Matilda dansa, utan nöjde sig med att sitta och sola litegrann. Roligt hade hon dock ändå.
- Det var fint väder och så var det så många fina glada färger ... folk hade inte svart på sig! säger Matilda som dock tycker att den roligaste midsommaraftonen hittills var i fjol när hon fick hoppa på en studsmatta i flera timmar.
Ann berättar att familjen oftast äter sill-lunch hemma på midsommarafton, sedan bär det av till parken för att dansa och fika. Sedan åker de iväg till husvagnen (som de oftast redan ställt upp någonstans innan) och grillar och umgås med vänner. För andra året i rad bär det i dag av till vänners stuga ute i skärgården.
- I år får vi klä en egen midsommarstång! säger Ann som (tvärtom vad prognoserna visar) hoppas på sol och värme. Det är ju bara midsommarafton en gång om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om