Mhamed får inget jobb trots lediga platser

JOBB. Att vara arbetssökande och född utomlands är extra svårt, konstaterar regeringen i sin vårbudget. Det har psykologutbildade Mhamed Cherif fått känna på.

Piteå2007-04-17 00:00
Regeringen trycker särskilt på integrationspolitiken i sin vårproposition. Nära 1,2 miljoner av befolkningen i landet är födda utomlands och flyktingmottagningen förväntas öka. För de som inte är födda i Sverige är det betydligt svårare att få jobb än för infödda. Det finns bland annat indikationer på diskriminering, noterar regeringen. Därför vill man införa ett så kallat integrationsprogram (se faktaruta).

Mhamed Cherif besöker
arbetsförmedlingen i Piteå nästan varje dag. Sedan sin psykologexamen i maj förra året har han sökt omkring hundra jobb i hela Sverige. Hittills utan resultat, trots att det finns relativt gott om lediga tjänster.

Cherif är psykologutbildad i sitt hemland Algeriet. För att komplettera utbildningen har han läst i tre år vid Umeå universitet och har examensbeviset i sin meritförteckning. Dessutom har han läst extra kurser i alkohol- och droghantering och har två års studier i franska bakom sig. Det enda som saknas för att han ska kunna titulera sig legitimerad psykolog är en så kallad PTP-tjänst, ett praktikår där man utför psykologarbete under handledning av en erfaren psykolog.

Tror på rädsla

Cherif misstänker att rädslan för det okända finns med i bedömningsprocessen när hans ansökningar behandlas.

- Jag får en känsla av att man är osäker inför det som är främmande, att min närvaro triggar igång en rädsla, säger han.

- Jag stämplar och lever på samhället fastän jag kan jobba. Det är sorgligt.

Just nu är en PTP-tjänst ledig vid barnpsykiatrin i Piteå och Cherif ställer förstås sitt hopp till att komma i fråga för den.

Regeringens ambitioner är bra, tycker han.

- Men om en arbetsplats inte vill ta emot dig räcker det ändå inte.

Arbetslösheten minskar

Arbetslösheten bland utlandsfödda i Piteå har minskat stadigt sedan årsskiftet. De senaste siffrorna visar att det finns 76 jobbsökande med rötterna i andra länder. I början av året var de närmare etthundra. Sedan i mars i år är arbetsförmedlingen delaktig i det EU-finansierade projektet Jobbnätet.

- Två handläggare jobbar på heltid med utlandsfödda och funktionshindrade arbetssökande, berättar biträdande chefen Martin Gaudet.

Huruvida arbetsförmedlingen märker av någon diskriminering tycker han är svårt att svara på.

- Vi granskar arbetsgivarnas platsannonser noga och ser inget sådant i dem. Det skulle vi aldrig acceptera. Men det finns arbetssökande som upplever sig diskriminerade.

- Har man sökt jobb och fått nej många gånger kan vi hjälpa till att se över ansökan. Det är a och o att den ser bra ut, och språket har stor betydelse.

Mhamed Cherif söker vidare bland arbetsförmedlingens platsannonser. Han har också en kockutbildning och som sådan får han hoppa in och jobba ibland.

- Det är lite konstigt, säger han. Det är ok att jag lagar mat, men inte att jag jobbar som psykolog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om