Meva Energy avvecklar pilotanläggning i Hortlax

Meva Energy avvecklar sin verksamhet i Hortlax och Pite energi inleder nu arbetet med att bygga en konventionell reservanläggning för fjärrvärmenätet. "Projektet fick en annan vändning", säger Daniel Eriksson, fjärrvärmechef.

Meva Energy håller på att tömma anläggningen i Hortlax och Pite energi ska bygga en konventionell reservkraftsanläggning i lokalen. (Arkivbild)

Meva Energy håller på att tömma anläggningen i Hortlax och Pite energi ska bygga en konventionell reservkraftsanläggning i lokalen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-03-18 21:00

Projektet i Hortlax har varit ett sorgebarn för Pite energi sedan det startade 2010. Det kommunala energibolaget beställde en småskalig kraftvärmeanläggning med en ny förgasningsteknik. Många utmaningar försenade projektet som blödde pengar. Sommaren 2014 hade Pite energi lagt ner 26 miljoner kronor på kraftvärmeverket. Långt mer än man tänkt sig från början.

– Det svider självklart då vi totalt förlorat cirka 15 miljoner kronor under de åtta åren som projektet pågått, varav cirka 8 miljoner är forskning- och utvecklingspengar. Med backspegeln i hand är vi självkritiska, men faktum är att man aldrig kan vara ­säker på utfallet när ett utvecklingsprojekt startas, sade Pite energis dåvarande vd Daniel Fåhraues 2018.

Det var då Pite energi gav upp planerna och Meva Energy köpte tillbaka kraft­värmeverket i Hortlax för att vidareutveckla tekniken. Fyra år senare avvecklar bolaget sin verksamhet. Invändigt har demonteringen redan börjat.

– Under året ser vi över förutsättningarna för att anläggningen ska bli en extra reserv i fjärrvärmenätet och därmed ytterligare öka säkerheten i våra fjärrvärmeleveranser för boende i Hortlax och i Bergsviken, säger Daniel Eriksson, chef värme och kyla, Pite energi, i ett pressmeddelande.

Till PT säger Daniel Eriksson att den nya anläggningen kommer att vara av beprövad teknik.

– Det kommer bli en konventionell fossilfri reservanläggning som drivs antingen med förnybar olja eller biobränslen.

Daniel Eriksson konstaterar att utvecklingen av kraftvärmeverket i Hortlax tog längre tid än beräknat och att marknadsförutsättningarna ändrades. Bolaget släpper dock inte sin medverkan i Meva Energy.

– Tillsammans med innovativ forskning från LTU och RISE har vi på Pite energi stöttat Meva Energy och kommer fortsatt vara aktieägare för att följa utvecklingen framöver, säger Daniel Eriksson.

Trots att Pite energi förlorat pengar på affären, så ser han fördelar med arbetet.

– Det som ändå är jättepositivt är att den lösning man har kommit fram till och nu kan erbjuda andra är jättebra för världen och för miljön.

Enligt Meva Energy har den omfattande testverksamheten i Hortlax lett till att de har kunnat skriva tunga kommersiella kontrakt med såväl Ikea Industry som mjukpapperskoncernen Sofidel.

– Pite energi var pionjärer som vågade satsa på ny innovativ teknik och möjliggjorde en viktig demonstrator i full skala, vilket varit avgörande för att kunna teckna kontrakten med IKEA Industry och Sofidel, säger Niclas Davidsson, VD på Meva Energy i ett pressmeddelande.

Till Ikea Industrys fabrik i Polen kommer Meva Energys anläggning skapa förnybar el från möbelproduktionens spill av MDF- och spånskivedamm, vilket vanligtvis är svårt att både återvinna och energiåtervinna på grund av det lim som används i träskivmaterial och den fina fraktionen. Hos Sofidel i Kisa kommer i stället den förnybara gasen att ersätta konsumtion av fossil gasol för att skapa högkvalitativ processvärme som är nödvändig för att torka mjukpapperet.

– Ett minskat fossilberoende kräver att ny teknik tas fram och demonstreras och här kan Meva Energys teknik bidra genom omställning till decentraliserad energiproduktion från lokala biobaserade restströmmar, säger Niclas Davidsson.

Äger 2 procent

Tanken var att kraftvärmeverket i Hortlax skulle producera 2,4 megawatt värme och 1,2 megawatt el. När Pite energi köpte anläggningen för cirka 14 miljoner kronor utlovades driftstart vintern 2010–2011. Sommaren 2014 hade Pite energi lagt ner 26 miljoner kronor på projektet och styrelsen beslutade att inte skjuta till mer pengar. 2018 såldes anläggningen tillbaka till Meva energy. Pite Energi äger cirka 2 procent av Meva. Ägandet har tunnats ut i takt med nyemissioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!