Meteorologen gav klimatsmarta tips
Tv-meteorologen Pär Holmgren sade upp sig från Sveriges television för att kunna ägna sig åt klimatfrågan på heltid. I går kom han till Piteå för att prata om sambandet mellan mat och klimat - hur de val vi gör i mataffären faktiskt kan göra skillnad.
Tv-meteorologen Pär Holmgren sade upp sig under början av året och ägnar sig nu åt klimatfrågan på heltid som föreläsare och författare.
Foto: Sanna Eriksson
- Men jag började bli lite trött på väderkartorna (skratt), så det var rätt beslut att lämna SVT nu. 2009 är också det viktigaste året för klimatfrågan någonsin, säger Holmgren och syftar på Sveriges EU-ordförandeskap då klimatfrågorna kommer att hamna allt mer i fokus på grund av det stora klimatmötet i Köpenhamn i december.
Som författare och föreläsare kan han nu lägga all sin arbetstid och fokus på klimatfrågan.
En fråga som han också menar tenderar att bli allt mer politisk, något som gjorde det svårt för honom att delta i debatten som SVT-anställd.
- När jag utbildade mig till meteorolog för 25 år sedan så fanns inte klimatfrågan överhuvudtaget, men intresset har vuxit fram och jag var en av de första meteorologerna som började engagera mig.
Kasta inte maten!
Under tre veckor befinner han sig nu på turné för att i Studieförbundet Vuxenskolans regi prata om vilka effekter våra val i mataffären får för klimatet, jordbruket och matproduktionen i andra delar av världen.
Tillsammans med forskarna Johanna Björklund och Susanne Johansson på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har han skrivit sin senaste bok "Mat och klimat".
- Vi bör exempelvis äta mindre kött, det sämsta valet är billigt industrialiserat kött från kor som i sämsta fall också fötts upp på soja från exempelvis Brasilien. Soja som odlas på mark där regnskog skövlats. Just det köttet blir lite billigare och folk som inte tänker till eller bryr sig köper det.
Pär Holmgren uppmanar också folk att äta upp det som man köper med sig hem.
- Var fjärde matkasse hamnar i soppåsen i dag. Då har det inte gjort någon nytta alls att man exempelvis köpt ekologisk frukt.
Älgkött ser han dock positivt på som middagsmat:
- Det är klimatneutralt och ingår i det naturliga kretsloppet, kol binds i växter som älgen sedan käkar upp. Det är ett slutet kretslopp helt enkelt.
Dyster bild
Under sin föreläsning i sessionssalen i stadshuset målade Holmgren upp en minst sagt dyster bild av hur framiden kan se ut om ingenting görs. Skogen skövlas, allt för mycket fisk plockas upp ur världshaven, hälften av oljan har förbrukats och vi släpper ut alldeles för mycket växthusgaser.
- Tack och lov finns det mycket vi kan göra, exempelvis genom att spara energi och utveckla ny teknik, när det gäller våra matvanor så krävs det dock en beteendeförändring.
Fotnot: Föreläsningen med Pär Holmgren var en tjuvstart på Piteås klimatsmarta vecka och fler aktiviteter pågår och är att vänta. Bland annat torghandel med närproducerad mat på Rådhustorget på lördag.
fakta Så kan du handla och äta mer klimatsmart
Planera dina inköp och låt bilen stå om du inte ska storhandla minst fem-sex kassar mat
Ät mindre kött
Följ den svenska odlingssäsongen
Köp så mycket närproducerat och ekologiskt som möjligt
Spara på energin när du lagar mat
Ät upp allt som du köper hem
Källa: SLU
Ät mindre kött
Följ den svenska odlingssäsongen
Köp så mycket närproducerat och ekologiskt som möjligt
Spara på energin när du lagar mat
Ät upp allt som du köper hem
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!