Metanolfabrik på Haraholmen kan ge 200 nya jobb

Pite Green Methanol AB vill uppföra en stor anläggning för metanoltillverkning på Haraholmens industriområde. Planen är att använda sig av koldioxid från pappersbruken som ska transporteras via pipeline.

Det är på den gamla Grängestomten på Haraholmens industriområde som Pite Green Methanol AB vill uppföra en 16 hektar stor anläggning för produktion av metanol. (Arkivbild)

Det är på den gamla Grängestomten på Haraholmens industriområde som Pite Green Methanol AB vill uppföra en 16 hektar stor anläggning för produktion av metanol. (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Piteå2025-01-26 08:00

Företaget Pite Green Methanol AB som ägs av Enercon, Eternal Power samt Motio Renewable Energies planerar att uppföra och driva en ny anläggning för produktion av e-metanol vid Haraholmens industriområde

Enligt samrådsunderlaget som skickats ut inför tillståndsansökan vid mark- och miljödomstolen handlar det om produktion av upp till 60 000 ton grön vätgas och 300 000 ton elektro-metanol (e-metanol) per år. Totalt behövs ett 16 hektar stort område för anläggningen.

"Tanken är att koldioxiden som behövs för tillverkningen ska komma från närliggande pappers- och massaindustrianläggningar och transporteras till planerad verksamhet via pipeline", står det i samrådsunderlaget.

undefined
Anläggningen planeras inom Haraholmens industriområde i närheten av Piteå. En preliminär layout är inlagd över en flygbild över området.

E-metanolen är tänkt att framställas genom att vätgas genom en reaktion med koldioxid omvandlas till metanol. Metanolen kan sedan nyttjas som ett flytande fordonsbränsle samt nyttjas som råvara inom kemisk industri. 

En ledning för metanol kan komma att dras från anläggningen till mellanlagring i intilliggande hamn. Ett alternativ är att metanolen lagras inom verksamhetsområdet och sedan leds till hamnen via pipeline för vidare distribution.

I skrivande stund undersöker bolaget möjliga alternativ för energiförsörjning för att täcka det totala energibehov på upp till 500 MW som bedöms nödvändigt. 

"Bland annat undersöks möjligheten att få hela behovet täckt av elkraft från nätet samt möjligheten att få delar täckta av el från nätet och delar av vindkraftsproduktion."

undefined
Tanken är att koldioxid från pappersbruken ska transporteras via en pipeline till anläggningen.

Enligt underlaget krävs det 10–15 operatörer för att övervaka och kontrollera produktionsprocesser dygnet runt, 2–3 underhållstekniker för rutinmässiga kontroller och reparationer, 1–2 laboratorietekniker för kvalitetskontroll, 1 skiftledare samt ledning och administrativ personal. Dessutom behövs ytterligare underhållsteam, ingenjörer och tekniska specialister, säkerhets- och miljöövervakningspersonal.

"Det totala antalet anställda kommer att variera men kan uppgå till ca 200 personer."

Uppförande av anläggningen planeras ta cirka 24 månader från byggstart. Av samrådsunderlaget framgår att andra alternativa placeringar av anläggningen är i Luleå, Skelleftehamn, Karlsborg och Stavaliden.

PT har sökt ansvariga på Pite Green Methanol som säger att de återkommer för en intervju. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!