I norra Sverige finns stora problem med multiskadad ungskog. Det är ett samlingsbegrepp på skogar som under 30 år har mycket dålig utveckling. Allra störst är problemet i Norrbotten.
Skadorna förefaller vara en kombination av omfattande älgbetesskador och återkommande angrepp från en rad skadesvampar som angriper gran och tall i ett nytt och mycket aggressivt mönster. Aktuella svampar är främst törskate, snöskytte, knäckesjuka, gremmeniella och skvattramrost.
Björn Lehto, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Norrbotten, bekräftar att så är fallet. Älgbetesskadorna som är det enskilt största problemet i Norrbotten är separerade från rapporten på grund av olika särintressen.
– Då det gäller viltet i Pite älvdal är skadorna störst i Arjeplog och Arvidsjaur. I Älvsbyn och Piteå är det något bättre. Svampangreppen och då framför allt törskatesvampen har börjat öka i norra Sverige, säger han.
Ett återkommande och eskalerande problem är snöskoterkörning över föryngringsytor. Högkamsmattor på starka maskiner inbjuder till körning i brant terräng vilket leder till allvarliga skador på ungskog som inte syns under snön. Även detta år ser Skogsstyrelsen att kunskaperna om konsekvenserna i form av kostsamma skogsskador måste öka, liksom lagefterlevnaden. Det orsakar ofta stora kostnader för den enskilde markägaren.
– Jag skulle säga att de senaste tre till fyra åren har de här problemen varit ganska konstanta. Sett till de senaste tio, tjugo åren har problemen ökat och det beror mycket på starka skotrar med högkamsmattor som kan köra på nyanlagda planteringar i slänter, säger Björn Lehto.
Vad görs åt skadorna?
– Ett projekt som är i startgroparna handlar just om multiskadad ungskog. Staten har satsat åtta miljoner kronor på åtgärder i Norrbotten och Västerbotten. På vissa platser där betesskadorna är väldigt stora har älgföreläggande gjorts och där har man krävt återbeskogning. Gällande skoterkörning på föryngringsytor har man nyligen kört en kampanj. Om den får någon effekt återstår att se, säger Björn Lehto.
2018 var ett år med svår torka. Torkan då satte stora spår i skogen som fortfarande är påverkad. När träden är försvagade och torkstressade minskar motståndskraften mot andra skador som svampangrepp.
– Skogen i södra Sverige är hårt drabbad av det. Här uppe är det inte lika illa, säger han.