Meriterad kock i Lisa och Mys pensionat

Johan Eriksson är en väl meriterad kock som arbetat i Köpenhamn och på stjärnkrogen Oaxen på Djurgården. För något år sedan flyttade han hem till Piteå och driver nu pizzarestaurang tillsammans med entreprenören Lisa Hellmér.

"Det finns för många stora restauranger i Piteå. Vi tycker att det är härligt när det är trångt", säger Lisa Hellmér.

"Det finns för många stora restauranger i Piteå. Vi tycker att det är härligt när det är trångt", säger Lisa Hellmér.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-11-15 13:00

Lisa Hellmér startade sitt företag Pensionatet 2013 med affärsidén att erbjuda Bed and breakfast. Pensionatet har 12 bäddar och erbjuder också konferenser i en nyinköpt byggnad där hon kan ta emot grupper från fem upp till 15 personer.

– Restaurangen fanns med redan från början men då handlade det mest om kafémat. Under åren har jag länge känt att det saknas en restaurang i Piteå som kan göra riktig "finpizza". Så jag kontaktade Fredrik Nilsson vid PDOL. Han tipsade om Johan Eriksson så jag kontaktade honom förra året, säger Lisas Hellmér.

Då hade Johan Eriksson slutat vid restaurang Tages som han var med om att bygga upp i nyöppnade Kust hotell.

Johan Eriksson växte upp i Blåsmark. Han utbildade sig som kock vid Strömbackaskolan och tog studentexamen år 2004. Efter det arbetade han i ett år på en krog i Köpenhamn. Senare, under tio år, var han anställd vid restaurang Oaxen på Djurgården som har två stjärnor i Michelinguiden.

Han nappade på idén med en pizzarestaurang i Pensionatet. Det resulterade i att i april förra året startade han tillsammans med Lisa Hellmér Kiosken pizza i Piteå AB. Verksamheten delades upp där restaurangen finns i ett bolag och Pensionatet i ett annat. My Bergström är restaurangchef och delägare i Pensionatet.

Inför starten valde ägarna till Kiosken Pizza att investera drygt en miljon kronor på att bygga om hela köket. De köpte en vedeldad pizzaugn från Italien för att få det rätta stuket på rätten.

– Pizzan är huvudgrejen. Den är inspirerad av den italienska napoleonpizzan. Vi använder aldrig halvfabrikat. Vi kör exempelvis enbart svensk mozarella, säger Johan Eriksson

Han och Lisa Hellmér säger att starten blivit lyckad. Den lilla restaurangen med 42 platser i huset från 1840 är ofta välfylld. Lisa Hellmér pekar på tjusningen med att det är trångt.

– Piteå har många restauranger där det är för stort. Det blir aldrig trångt, men vi tycker att det är härligt när det är trångt och vi får mycket respons över att det är så mysigt hos oss. Så fritt fram för flera små trånga ställen i Piteå, säger hon.

Johan Eriksson uppger att under de första sex månaderna förra året omsatte restaurangen drygt fem miljoner kronor. I år beräknas omsättningen öka till drygt sju miljoner kronor och nu planerar han för att öppna ytterligare restaurang vid Rådhustorget i Piteå. Den ska förses med kolgrill och öppnar i mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om