Måltidsservice ska spara en halv miljon kronor, till det tillkommer en utebliven priskompensation på 1,2 miljoner kronor för 2025.
För att anpassa budgeten efter den ekonomiska situationen genomförs förändringar av menyn för förskola, skola och omsorg. I den nya menyn blir det fler antal vegetariska dagar, något som även ligger i linje både med kommunens kostpolitiska riktlinjer och livsmedelsverkets rekommendationer.
– I dag har vi tre dagar på åtta veckor med enbart vegetariska rätter, så det är inte jätteofta. Det vi nu planerar för är att utöka med ytterligare en dag från och med januari nästa år. Då blir det fyra dagar med två vegetariska rätter på åtta veckor, säger Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun.
Hon menar att populära vegetariska rätter i dag är potatisburgare, plättar och palt utan fläsk.
– Den nya rätten som vi kommer att föra in är en pastasås med penne. Den har vi tagit fram och låtit flera enheter och skolelever fått smaka på och lämna ett utlåtande. Det är en maträtt som vi hoppas ska bli populär.
Kommer rätter att försvinna?
– Vi kommer att ta bort en sambal-gryta, och den kommer att ersättas med korvstroganoff, vi byter ut mot en maträtt som vi ser är populär och som vi ser går åt när vi har den på menyn. Det blir billigare att tillaga då vi går från kött till korv.
Helena Lundberg menar att allt fler i samhället äter vegetariskt i dag och att det finns många goda vegetariska rätter.
– Sedan varierar det i vilken utsträckning man tycker att en rätt är god eller inte, allt beror på vad man tycker om, oaktat om det är en animalisk eller vegetarisk rätt.
Hur tänker du kring besparingen?
– Ambitionen är att det här inte ska påverka våra matgäster i alltför stor omfattning, att de även fortsättningsvis ska en ha en god näringsrik meny med samma kvalitet på maten som är i dag. Men en del maträtter tar vi bort för att få ner kostnader, sedan behöver vi även hitta andra kostnader och besparingar så att det här inte bara slår på menyn.
Utöver att jobba med att se över menyn så ska man även se över tillagningsmetoder, minska matsvinnet och jobba vidare för att hålla nere kostnader.
Ambitionen är att nivåerna bibehålls på ekologiska och lokalproducerade produkter.
Fastighets- och servicenämnden beslutade nyligen om åtgärder för att anpassa verksamheten efter budgeten inför 2025. Sammanlagt handlar det om 12,5 miljoner främst i utebliven kompensation för prisökningar men även sparbeting.