Piteåborna får räkna med mer snö i villakvarteren i vinter, när kommunens snöröjningbudget har ett underskott på 6,5 miljoner kronor. Det kommer att medföra minskad bortforsling av snö där det märks minst.
– Underskottet är kopplat till inflationen, köp av tjänster gick ju upp med 20 procent redan 2022, så även ifjol gick vi med ett underskott, säger gatuchef Micael Kemi, som säger att hela 80 procent av underskottet beror på just inflationen.
Man söker effektiviseringar av arbetssätt för att kunna hantera det ökade underskottet.
– Vi tittar på var vi kan dra ner på utförandebiten, till exempel att vi kör bort mindre snö i villakvarteren. Vi inspekterar ju vägnätet kontinuerligt men vill att medborgarna ska ringa in och säga var det är trafikfarligt. Vi är i behov av medborgarnas ögon för att kunna förbättra oss, säger Micael Kemi.
Är budgeten för snålt tilltagen?
– Vi har varit underbudgeterade i många år men det har också blivit ett alltmer varierande klimat. Det har kommit stora snömängder på kort tid, vilket är vanligare numera. I november kom det 56 centimeter snö, genomsnittet de senaste sex åren är 19 centimeter, så det har kommit mer än det dubbla i november och så har vi inte haft någon blida heller.
Den nya lagen om dygnsvila är också en bov i dramat. Merkostnaden för snöröjning blir cirka 500 000 kronor i år och mellan 500 000 kronor och en miljon nästa år.
Micael Kemi ser dock en ljusning när det gäller pengar.
– För 2024 kommer vi att få en priskompensation, en ökad ram, med drygt sex miljoner för gatudriften, säger han.
I år har kommunens gatuavdelning en driftbudget på cirka 50 miljoner kronor fördelat på barmarksunderhåll, gatubelysning, järnväg och vinterväghållning, varav sistnämnda har en budget på 23,1 miljoner kronor. Med de nya sex miljonerna hamnar budgeten för 2024 på närmare 30 miljoner kronor.
– Den största delen kommer att hamna på vinterväghållningen.
Underskottet har gjort att färre gator har asfalterats under sommaren.
– I år har vi asfalterat 1,4 kilometer väg, bland annat Sundsgatan. Vi brukar asfaltera cirka fem kilometer varje år och det är främst i villaområden man fått stå tillbaka. Huvudgator och uppsamlingsgator är prioriterade där det är mer trafik, säger Micael Kemi.